PUBLIKACJE NAUKOWE
WYSZUKAJ PUBLIKACJE
Założenia programowe badań naukowych w CTT OŹE w zakresie przetwarzania biomasy roślin energetycznych.
Romanowska-Duda Z., Grzesik M., Pszczółkowski W., Piotrowski K., Pszczółkowska A
2014
Acta Innovations 13: 13-24.
Centrum Transferu Technologii OZE, rośliny energetyczne, uszlachetnianie nasion, agrotechnika, fitoremediacja, bioindykacja, toryfikacja
Zmiany klimatyczne a uprawa roślin energetycznych.
Piotrowski K., Romanowska-Duda Z., Grzesik M.
2014
Acta Innovations 11: 20-31.
klimat, zmiany klimatyczne, rośliny energetyczne
Zmiany składu ilościowego i jakościowego cukrów w owocach wiśni poddanych procesowi suszenia osmotyczno-konwekcyjnego.
Konopacka D., Mieszczakowska-Frąc M.
2014
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 578: 61–70.
wiśnie (Prunus cerasus L.), suszenie, przetwórstwo, obróbka osmotyczna
Zmiany zawartości witaminy C w czasie przechowywania dwóch odmian kapusty brukselskiej Ajax F1 i Louis F1.
Sikorska-Zimny K., Badełek E
2014
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 22: 121-127.
Brussels sprout, vitamin C, storage conditions
Zwalczanie pachówki strąkóweczki (Cydia nigricana F.) w uprawie grochu (Pisum sativum L.) w oparciu o sygnalizację pojawienia się szkodnika.
Szafranek P., Rybczyński D.
2014
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 22: 129-134.
pea moth, Cydia nigricana, pest control, monitoring, pheromone traps
Rapid evaluation of germinability of primed China aster (Callistephus chinensis Ness.) seeds with physiological and biochemical markers.
Badek B., Romanowska-Duda Z., Grzesik M., van Duijn B.
2014
Journal of Horticultural Research 22(2): 5-18.
enzymes activity, electrolyte leakage, seed germination, physiological markers, priming of seeds
Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną.
Brzozowski P., Zmarlicki K.
2014
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich 101(3): 36–42.
jabłka, produkcja ekologiczna, nakłady pracy, apples, organic products, labor inputs
1. Influence of biopreparations on maiden growth of sour cherry (Prunus cerasus L.) in organic nursery – Preliminary Results. Journal of Life Sciences 7(11): 1179-1184.
Grzyb Z.S., Piotrowski W., Sas Paszt L., Bielicki P.
2013
maiden, cherry, bioproduct, nursery, application
1. Jakość i zdolność przechowalnicza jabłek kilku odmian z sadu ekologicznego. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 58(3): 59-65.
Bryk H., Kruczyńska D.E., Rutkowski K.P.
2013
apples, cultivars, diseases, storage, quality, jabłka, odmiany, choroby, przechowywanie, jakość
1. Koszty pracy w ekologicznej i konwencjonalnej produkcji jabłek w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 15(2): 47-51.
Brzozowski P., Zmarlicki K.
2013
koszty pracy, jabłka, produkcja ekologiczna, human labor cost, apples, organic production
INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl
ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28
ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH
ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl
© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >