Udział Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców Instytutu Ogrodnictwa w promocji spożycia owoców i warzyw
Spożycie warzyw i owoców, w tym soków owocowych sprzyja zdrowiu, stąd też podejmowane są kampanie promujące tego rodzaju produkty żywnościowe, takie jak akcja „5 x dziennie owoce i warzywa”. Pracownicy Instytutu Ogrodnictwa od dawna biorą udział w tych przedsięwzięciach współpracując w tym zakresie między innymi z Krajową Unia Producentów Soków (http://www.5porcji.pl/o-akcji).
Technologia produkcji zagęszczonych soków owocowych, a w szczególności soków jabłkowych, których Polska jest drugim eksporterem na świecie (290 tys. ton) prowadzi do otrzymania w pełni naturalnego produktu. Oferowany w handlu 100% sok owocowy jest produktem o wysokim stopniu autentyczności, bezpieczeństwie spożycia choćby ze względu na brak jakichkolwiek konserwantów i dużej zawartości substancji sprzyjających zdrowiu. W świetle aktualnych badań zalecane jest włączenie szklanki soku owocowego do codziennych 5 porcji owoców i warzyw.
Z czego powstają stuprocentowe soki owocowe?
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140210/STYLZYCIA04/140219974
INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl
ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28
ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH
ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl
© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >