Udział Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców Instytutu Ogrodnictwa w promocji spożycia owoców i warzyw
Spożycie warzyw i owoców, w tym soków owocowych sprzyja zdrowiu, stąd też podejmowane są kampanie promujące tego rodzaju produkty żywnościowe, takie jak akcja „5 x dziennie owoce i warzywa”. Pracownicy Instytutu Ogrodnictwa od dawna biorą udział w tych przedsięwzięciach współpracując w tym zakresie między innymi z Krajową Unia Producentów Soków (http://www.5porcji.pl/o-akcji).
Technologia produkcji zagęszczonych soków owocowych, a w szczególności soków jabłkowych, których Polska jest drugim eksporterem na świecie (290 tys. ton) prowadzi do otrzymania w pełni naturalnego produktu. Oferowany w handlu 100% sok owocowy jest produktem o wysokim stopniu autentyczności, bezpieczeństwie spożycia choćby ze względu na brak jakichkolwiek konserwantów i dużej zawartości substancji sprzyjających zdrowiu. W świetle aktualnych badań zalecane jest włączenie szklanki soku owocowego do codziennych 5 porcji owoców i warzyw.
Z czego powstają stuprocentowe soki owocowe?
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140210/STYLZYCIA04/140219974