Zakład Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych

Kierownik


Pracownia Uprawy i Nawożenia Roślin Sadowniczych

Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Ocena skuteczności nawożenia w integrowanej i ekologicznej uprawie, opracowywanie programów nawożenia oraz diagnostyka stanu odżywienia roślin sadowniczych na podstawie analizy liści oraz zawartości składników w glebie.
  • Metody pielęgnacji gleby w sadach i na plantacjach.
  • Cięcie i formowanie drzew owocowych oraz badania nad architekturą sadu, jego nasłonecznieniem i jakością owoców.
  • Poprawa jakości owoców w wyniku niechemicznych metod przerzedzania kwiatów/zawiązków.
  • Biofortyfikacja jabłek jodem.


Pracownicy naukowi

  • dr Jacek Filipczak
  • dr hab. Jerzy Lisek, prof. IO

Pracownicy badawczo-techniczni

  • dr Zbigniew Buler

Pracownicy techniczni

  • Maria Krokocka


Pracownia Uprawy Warzyw i Grzybów Jadalnych

Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Optymalizacja metod uprawy warzyw pod osłonami w obiegach zamkniętych oraz parametrów uprawowych podłoży bezglebowych, tradycyjnych i zawierających przetworzone odpady biodegradowalne stosowane w uprawie roślin warzywnych.
  • Doskonalenie ekologicznej metody uprawy warzyw.
  • Badanie wpływu różnych czynników uprawowych i zabiegów agrotechnicznych na wzrost, plonowanie i jakość roślin warzywnych.
  • Ocena przydatności odmian do różnych warunków uprawy, metod i systemów produkcji.
  • Ocena wartości gospodarczej i jakości nowych odmian warzyw, przydatności nawozów i podłoży oraz stymulatorów wzrostu w uprawie polowej i pod osłonami.


Pracownicy naukowi

  • dr Agnieszka Stępowska
  • dr Joanna Szumigaj-Tarnowska

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

  • mgr inż. Artur Kowalski

Pracownicy techniczni

  • inż. Agnieszka Długosz
  • Alina Lichman
  • Halina Łągiewska
  • Dorota Marcinkowska
  • mgr inż. Teresa Sabat
  • mgr inż. Zbigniew Uliński


Pracownia Uprawy i Nawożenia Roślin Ozdobnych

Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Optymalizacja metod uprawy roślin ozdobnych pod osłonami w obiegach zamkniętych z wykorzystaniem podłoży bezglebowych i tradycyjnych.
  • Doskonalenie technologii fertygacji róż na kwiat cięty z zastosowaniem podłoży organicznych i organiczno-mineralnych wytworzonych z surowców biodegradowalnych.
  • Opracowanie programów nawożenia roślin ozdobnych oraz diagnostyka i ocena stopnia odżywienia roślin na podstawie analiz liści oraz zawartości składników w podłożach.
  • Badania nad wykorzystaniem lamp LED podczas uprawy roślin ogrodniczych, ukorzeniania sadzonek i rozsad oraz podczas aklimatyzacji mikrosadzonek pochodzących z in vitro.
  • Analiza parametrów fizycznych podłoży ogrodniczych i ich ocena pod kątem przydatności do uprawy roślin ozdobnych i warzywnych.
  • Badania rejestracyjne nawozów i środków wspomagających uprawę roślin ozdobnych.


Pracownicy naukowi

  • mgr inż. Małgorzata Kunka

Pracownicy techniczni

  • mgr inż. Anna Borkowska
  • Maria Maj
  • Zofia Palmowska
  • Bożena Szwed


Laboratorium Analiz Chemicznych

Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Analizy chemiczne wykonywane w ramach: działalności statutowej i innych zadań realizowanych w Instytucie Ogrodnictwa oraz zleceń dla podmiotów gospodarczych.
  • Badania chemiczne środków wspomagających uprawę roślin oraz środków poprawiających  właściwości gleby (wg Ustawy o Nawozach i Nawożeniu).

Badania prowadzone są w oparciu o wysokiej klasy aparaturę badawczą i laboratoryjną (spektrometry ICP, AA, analizatory elementarne azotu, węgla i siarki, analizatory przepływowe, jonoanalizatory selektywne oraz szybkie urządzenia do rozkładu i mineralizacji różnych prób, nie tylko ogrodniczych).

Laboratorium posiada wykwalifikowany zespół z długoletnim doświadczeniem w pracy laboratoryjno-analitycznej.

OFERTA LABORATORIUM

  • Analizy gleby i podłoży ogrodniczych (pH, zasolenie, zawartość makro i mikroskładników) w celach diagnostycznych.
  • Pełna analiza wody do fertygacji upraw szklarniowych, polowych i sadowniczych, z możliwością oznaczenia dodatkowych elementów.
  • Oznaczanie pierwiastków takich jak: siarka, chlorki, sód i innych.
  • Oznaczanie ogólnych form składników mineralnych (węgiel, siarka, azot, fosfor, magnez, wapń, oraz mikroskładniki) w warzywach, owocach i materiale roślinnym.
  • Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą ICP-OES i metodą spektrometrii atomowej w materiale roślinnym i żywności pochodzenia roślinnego, pełna analiza pożywek nawozowych, wyciągów z mat uprawowych.


Pracownicy techniczni

  • Anna Bartczak
  • Hanna Kołodziejek
  • Justyna Trojańczyk


Pracownia Herbologii

p.o. Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Identyfikacja chwastów w uprawach ogrodniczych i ocena ich szkodliwości.
  • Opracowywanie i doskonalenie metod ochrony roślin warzywnych przed chwastami oraz ocena ich przydatności do nowych technologii produkcji.
  • Badania nad wpływem metod ochrony przed chwastami na wysokość plonów warzyw, ich wartość biologiczną oraz trwałość przechowalniczą.
  • Ocena biologicznej skuteczności herbicydów i adiuwantów oraz regulatorów wzrostu i biostymulatorów w uprawach warzyw. Badania te stanowią podstawę do rejestracji tych środków w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej.
  • Badania nad wykorzystaniem nowych maszyn i narzędzi pielących w integrowanej ochronie przed chwastami oraz ich wpływem na zmiany w strukturze zachwaszczenia.
  • Wykorzystanie roślin okrywowych, mulczy, włóknin i folii biodegradowalnej do zapobiegania i ograniczania zachwaszczenia oraz obserwacja ich wpływu na dynamikę zmian w populacji chwastów.
  • Badania nad zmniejszeniem zużycia herbicydów w integrowanej ochronie warzyw przed chwastami, w tym minimalizacja dawek, weryfikacja metod aplikacji, stosowanie mieszanin substancji czynnych o zróżnicowanych mechanizmach działania oraz adiuwantów.
  • Wykorzystanie metod fizycznych (zwalczanie płomieniowe) w ochronie warzyw przed chwastami oraz analiza ich wpływu na mikroorganizmy glebowe.
  • Tworzenie komputerowego systemu wspomagania decyzji w ochronie roślin ogrodniczych.
  • Aktualizacja i opracowywanie programów ochrony roślin warzywnych przed chwastami, przeznaczonych dla producentów i doradców.
  • Opracowywanie metodyk integrowanej ochrony i integrowanej produkcji roślin warzywnych oraz przygotowanie wykazów środków do integrowanej produkcji.
  • Upowszechnianie i wdrażanie wyników badań oraz doradztwo z zakresu ochrony roślin warzywnych przed chwastami.
  • Ocena efektywności i przydatności metod ochrony przed chwastami w uprawach ekologicznych warzyw i ich wpływ na zmiany w populacji chwastów.


Pracownicy naukowi

  • dr Zbigniew  Anyszka

Pracownicy badawczo-techniczni

  • mgr inż. Joanna Golian
  • dr Joanna Kwiatkowska

Pracownicy techniczni

  • inż. Krzysztof Komorowski
  • mgr inż. Jacek Nowakowski
  • Agata Trębska

 

INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY

Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl


ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28

ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH

ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl

MAPA DOJAZDU

© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >