Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw

Kierownik


Pracownia Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw

Kierownik

 
ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Wyznaczanie terminu zbioru, ocena jakości owoców i warzyw.
  • Ocena zdolności, trwałości i wartości przechowalniczej owoców i warzyw.
  • Ocena wpływu czynników przed- i pozbiorczych na jakość i trwałość produktów ogrodniczych.
  • Zastosowanie innowacyjnych technologii przechowalniczych, między innymi dynamicznie kontrolowanej atmosfery, technologii niskotlenowych, pozbiorczego traktowanie owoców i warzyw (1-metylocyklopropen, gorąca woda, itp.) dla utrzymania wysokiej jakości produktów ogrodniczych.
  • Zastosowanie nowoczesnych systemów pakowania dla przedłużenia trwałości owoców i warzyw, w tym minimalnie przetworzonych.
  • Prowadzenie pionierskich w skali kraju badań nad wykorzystaniem technik spektrometrycznych do niedestrukcyjnej oceny dojrzałości i jakości owoców i warzyw.
  • Przewidywanie, ocena zagrożenia i zapobieganie chorobom przechowalniczym owoców i warzyw.
  • Opracowywanie zaleceń technologicznych dla przechowalnictwa i transportu produktów ogrodniczych oraz minimalnie przetworzonych owoców i warzyw.
  • Upowszechnianie wiedzy z zakresu przechowalnictwa owoców i warzyw poprzez udział Pracowników Pracowni w konferencjach naukowych, spotkaniach sadowniczych oraz publikacje w czasopismach naukowych i popularno-naukowych.
  • Przygotowywanie ekspertyz z zakresu przechowalnictwa owoców i warzyw.
  • Usługowe wykonywanie analiz oceny dojrzałości i jakości owoców i warzyw oraz prowadzenie doświadczeń przechowalniczych w ramach projektów i dla podmiotów gospodarczych.


Pracownicy naukowi

  • dr Maria Grzegorzewska
  • dr Kalina Sikorska-Zimny
  • dr Anna Skorupińska

Pracownicy badawczo-techniczni

  • mgr inż. Ewa Badełek
  • mgr Aneta Matulska

Pracownicy techniczni

  • Urszula Antosik
  • mgr inż. Anna Ciecierska
  • inż. Karol Fabiszewski
  • Jolanta Rochalska


Pracownia Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw

Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Opracowywanie nowych technologii przetwarzania owoców i warzyw z zachowaniem jak najwyższej aktywności biologicznej przetworów.
  • Ocena jakości, autentyczności i składu klarownych i mętnych soków owocowych oraz przecierów i nektarów.
  • Ocena sensoryczna owoców, warzyw i ich przetworów. Badania preferencji konsumentów.
  • Technologia produkcji i badanie składu niskokalorycznych przekąsek na bazie suszonych owoców i warzyw.
  • Ocena wartości odżywczej, sensorycznej i biologicznej owoców i warzyw świeżych oraz przetworzonych.
  • Opracowanie i doskonalenie technologii przetwórstwa niektórych gatunków warzyw, m.in. mrożenie grzybów i warzyw, kwaszenie ogórków i kapusty, suszenie warzyw.
  • Wykorzystywanie nowoczesnych technologii przetwórczych do pozyskiwania innowacyjnych produktów z owoców i warzyw.
  • Opracowywanie innowacyjnych produktów, technologii przetwórstwa, weryfikacja założeń technologicznych, nadzór technologiczny.
  • Ekspertyzy dla Krajowej Unii Producentów Soków i indywidualnych producentów w zakresie oceny autentyczności półproduktów i produktów handlowych przemysłu sokowniczego (zgodnie z Kodeksem Praktyki AIJN).


Pracownicy naukowi

  • dr Karolina Celejewska
  • prof. dr hab. Dorota Konopacka
  • dr inż. Justyna Szwejda-Grzybowska
  • dr Anna Wrzodak

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

  •  prof. dr hab. Witold Płocharski

Pracownicy techniczni

  • mgr Elżbieta Gędek
  • mgr inż. Paweł Guzik
  • mgr Alina Majka
  • Łukasz Murgrabia
  • Danuta Perzanowska
  • Anna Pęzik
  • Elżbieta Rybka
  • Ewa Ropelewska
  • Magdalena Stokowska


Laboratorium Badania Jakości Produktów Ogrodniczych

Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

Usługi badawcze dla producentów i przetwórców owoców i warzyw oraz innych zleceniodawców w zakresie:

  • analizy materiału roślinnego (liście, korzenie, pędy);
  • analiza żywności pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, grzyby i zioła oraz ich przetwory – m. in. soki, nektary, zagęszczone soki, przeciery, suszone produkty);
  • analiza gleby i podłoży ogrodniczych;
  • analiza wody dla potrzeb nawadniania upraw ogrodniczych;
  • analiza nawozów mineralnych i ogrodniczych.

OFERTA LABORATORIUM

  • Oznaczanie zawartości makroskładników – fosfor, potas, magnez, wapń i sód.
  • Oznaczanie zawartości mikroskładników – bor, miedź, żelazo, mangan, cynk.
  • Oznaczanie zawartości azotu i białka.
  • Oznaczanie zawartości błonnika (TDF, SDF i IDF).
  • Oznaczanie zawartości węgla organicznego.
  • Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów.
  • Oznaczanie zawartości chlorków, siarczanów i fosforanów.
  • Oznaczanie zawartości metali ciężkich – ołów, kadm, rtęć i arsen.
  • Oznaczanie pH, zasolenia gleby.
  • Oznaczanie pH, twardości ogólnej , elektroprzewodnictwa wody.
  • Oznaczanie zawartości kwaśnych węglanów w wodzie i pożywkach.


Pracownicy naukowi

  • mgr inż. Wioletta Popińska

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

  • mgr inż. Teresa Stępień

Pracownicy techniczni

  • Hanna Jaroń
  • mgr inż. Emilia Kowalczyk
  • mgr inż. Monika Kroc
  • Karolina Wieteska


Sekcja Techniki Chłodniczej i Automatyki

Kierownik


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ/DZIAŁALNOŚCI

  • Zapewnienie prawidłowych warunków technicznych do prowadzenia różnorodnych badań przechowalniczych.
  • Nadzór systemów kontrolowanych atmosfer, chłodnictwa i automatyki sterującej.
  • Ocena systemów chłodzenia i automatyki w przechowalnictwie owoców i warzyw.
  • Projektowanie, wykonywanie nietypowych układów z zakresu przechowalnictwa i automatyki sterującej na potrzeby prowadzenia badań w Instytucie Ogrodnictwa.
  • Upowszechnianie wiedzy z zakresu chłodnictwa i automatyki w przechowalnictwie owoców i warzyw poprzez udział w konferencjach naukowych, spotkaniach sadowniczych oraz publikacje w czasopismach naukowych i popularno-naukowych.
  • Przygotowywanie ekspertyz z zakresu chłodnictwa i automatyki w przechowalnictwie owoców i warzyw.
  • Konsultacje techniczne dla firm z branży przechowalniczej oraz producentów owoców i warzyw.


Pracownicy techniczni

  • Szymon Kwaśniewski
  • Włodzimierz Ziółkowski

INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY

Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl


ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28

ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH

ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl

MAPA DOJAZDU

© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >