Publikacje-Obszar V
LISTA PUBLIKACJI UPOWSZECHNIAJĄCYCH WYNIKI BADAŃ WYKONYWANYCH W RAMACH OBSZARU V
Zadanie 5.1: Badanie pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych w ramach obowiązującego monitoringu krajowego oraz wymogów UE (2008-2013)
- Miszczak A., 2011. Zagrożenia pozostałościami pestycydów dla przemysłu przetwórczego. Przem. Ferm. Owoc. Warzyw. 4: 20-22
- Prezentacja: SPRAWOZDANIE ZA ROK 2009
- Prezentacja: SPRAWOZDANIE ZA ROK 2010
- Prezentacja: SPRAWOZDANIE ZA ROK 2011
- Miszczak A. 2012. Pozostałości środków ochrony roślin w owocach z sadów prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji oraz przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej. 55 Ogólnopol. Konf. Ochr. Rośl. Sadow. – Integrowana ochrona roślin sadowniczych przepustką do przyszłości, Ossa, 15-16 lutego 2012, s. 76-79.
- Prezentacja: SPRAWOZDANIE ZA ROK 2012
- Miszczak A. 2013. Stosowanie środków ochrony roślin w uprawach sadowniczych w świetle urzędowej kontroli przeprowadzonej w 2012 roku. 56 Ogólnopol. Konf. Ochrony Roś. Sadow., Ossa, 14-15 lutego 2013, s. 53-58.
- Prezentacja: SPRAWOZDANIE ZA ROK 2013
Zadanie 5.2: Opracowanie i doskonalenie nowych metod badania jakości produktów pszczelich
- Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., Waś E., Kachaniuk K. 2010. Chromatography analysys of carbohydrates used in quality control of honeys. Int. Sym. Authenticity and Qality of Bee Products and the 2nd World Sym. Honeydew Honey, Chania, Creta, 7-9 April 2010, p. 45.
- Waś E., Rybak-Chmielewska H, Szczęsna T., Kachaniuk K., Teper D., 2011. Charakterystyka miodów odmianowych. III. Miód wrzosowy (Calluna vulgaris L.) J. Apic. Sci. 55 (1): 129-136.
http://www.jas.org.pl/jas_55_1_2011_14.pdf
- Jaśkiewicz K., Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., Waś E., Pytlak M. 2012. Aktywność antyoksydacyjna i zawartość związków fenolowych w miodach odmianowych i propolisie. XLIX Nauk. Konf. Pszczelarska, Puławy, 13-14 marca 2012, s. 118.
- Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., Waś E., Jaśkiewicz K., Teper D. 2013. Characteristics of polish unifloral honeys. IV. Honeydew honey, mainly Abies alba L. J. Apic. Sci. 57(1): 51-59.
http://www.degruyter.com/view/j/jas.2013.57.issue-1/issue-files/jas.2013.57.issue-1.xml - Poster: Comparison of antioxidant activity and content of phenolic compounds in light and dark honeys
- Poster: Antioxidant properties of propolis
- Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., Jaśkiewicz K., Waś E., Witek M., Koska U. 2014. Antioxidant properties of propolis. International Symposium on Bee Products 3th edition – Annual Meeting of the International Honey Commission (IHC)). 28 September – 01 October 2014, Opatija, Croatia. Book of Abstracts, p. 70.
- Opracowanie: Rybak-Chmielewska H. 2014. Porównanie międzylaboratoryjne wyników badań dotyczących jakości miodu, charakterystyka krajowych miodów odmianowych
- Poster: Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., Jaśkiewicz K., Waś E., Witek M., Kośka U. 2014. Antioxidant properties of propolis. International Symposium on Bee Poducts 3 rd Edition
- Poster: Poster - Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., Jaśkiewicz K., Waś E., Witek M., Kośka U. 2014. Właściwości antyoksydacyjne propolisu
Zadanie 5.3: Monitoring strat podczas przechowywania warzyw pochodzących z produkcji konwencjonalnej i zrównoważonej oraz rozwój nowych technologii pozbiorczych i przechowalniczych dla ich ograniczenia i zachowania wysokiej jakości i wartości odżywczej warzyw
- Grzegorzewska M., Badełek E., 2010. Straty w czasie przechowywania cebuli, marchwi i kapusty głowiastej białej. Now. Warz. 51: 5-13.
http://www.inhort.pl/files/nowosci_warzywnicze/2010/tom_51/nw51_1.pdf - Grzegorzewska M., Badełek E., 2011. Przechowywanie cebuli. OWK 18: 30-31.
- Grzegorzewska M., Badełek E. 2012. Wpływ rodzaju opakowań na trwałość przechowalniczą pomidorów z uprawy konwencjonalnej i ekologicznej. Now. Warz. 54-55:89-97.
http://www.inhort.pl/files/nowosci_warzywnicze/2012/NW54_11.pdf - Grzegorzewska M., Kowalska B. 2013. Wpływ nanokoloidów srebra i miedzi oraz nadtlenku wodoru na niektóre patogeny grzybowe warzyw. ZNIO 21: 15-23.
http://www.inhort.pl/files/wydawnictwa/zeszyty_IO/ZNIO_21_2013/ZNIO_21_02.pdf - Oferta wdrożeniowa: Grzeorzewska M., Kowalska B. 2014. Zastosowanie nano-koloidów srebra do ochrony marchwi szczotkowanej przed Chalara elegans
- Opracowanie: Grzegorzewska M., Badełek E., Kosson R., Sikorska-Zimny K. 2014. Ocena różnych technologii pozbiorczych i przechowalniczych pozwalających na ograniczenie strat i zachowanie wysokiej wartości odżywczej warzyw
- Opracowanie: Grzegorzewska M., Badełek E., Sikorska-Zimny K. 2014. Szacunkowa ocena stanu przechowalnictwa warzyw w Polsce
INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl
ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28
ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH
ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl
© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >