Publikacje-Obszar IV
LISTA PUBLIKACJI UPOWSZECHNIAJĄCYCH WYNIKI BADAŃ WYKONYWANYCH W RAMACH OBSZARU IV
Zadanie 4.1: Opracowanie metod ekologicznej produkcji owoców
- Grzyb Z.S., Rozpara E. 2010. Effect of rootstock on the growth and yielding of ‘Jojo’ plum trees in an ecological orchard. 2nd Eufrin Plum and Prune WG Meeting, Craiova (Romania), 20-22 July 2010, p. 18.
- Bryk H., Broniarek-Niemiec A., Danelski W. 2011. Skuteczność preparatów roślinnych w zwalczaniu chorób wiśni. LIV Ogólnopol. Konf. Ochr. Roś. Sadow., Ossa, 23-24 lutego 2011, s. 135-137.
- Poster: Możliwość zwalczania kwieciaka jabłkowca w ekologicznym systemie uprawy jabłoni
- Poster: Preparaty NeemAzal-TS i Madex w zwalczaniu owocówki jabłkóweczki
- Poster: Skuteczność preparatu NeemAzall-TS w ekologicznej ochronie czereśni
- Poster: Występowanie mszyc w ekologicznej uprawie jabłoni
- Bryk H., Rutkowski K. 2012. Wpływ traktowania jabłek gorącą wodą na ich jakość i występowanie chorób przechowalniczych. J. Res. Appl. Agric. Eng. 57(3): 26-30.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2012_3_6BR.pdf - Rabcewicz J., Białkowski P., Dziubański S. 2013. Ocena parametrów eksploatacyjnych urządzeń do pielęgnacji międzyrzędzi w sadach ekologicznych. J. Res. Appl. Agric. Eng. 58(4): 130-134.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2013_4_26RB.pdf - Poster: Zwójkówki liściowe (Tortricidae) groźne szkodniki w ekologicznym sadzie jabłoniowym
- Poster: Uszkodzenia owoców wybranych odmian jabłoni przez mszycę jabłoniowo-babkową (Dysaphis plantaginea)
- Poster: Nowe zespoły do mechanicznego zwalczania chwastów w uprawach rzędowych
- Poster: Jakość i zdolność przechowalnicza jabłek kilku odmian z sadu ekologicznego
- Poster: Uszkodzenia owoców powodowane przez zwójki liściowe (Tortricidae) w ekologicznym sadzie jabłoniowym
- Poster: Ocena parametrów eksploatacyjnych urządzeń do pielęgnacji międzyrzędzi w sadach ekologicznych
- Badowska-Czubik T., Danelski W., Rozpara E. 2014. Density and degree of damage to leaves and shoots of some plum and pear cultivars by eriophyoid mites (Eriophyoidea). Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 59(3): 5-7
- Poster: Badowska-Czubik T., Danelski W., Kruczyńska D., Bielicki P., Rozpara E. 2014. Mszyca jabłoniowo-babkowa (Dysaphis plantaginea Pass.) uszkodzenia owoców kilku odmian jabłoni rosnących na różnych podkładkach
- Poster: Badowska-Czubik T., Danelski W., Rozpara E. 2014. Występowanie szpecieli Eriophyoidea na różnych odmianach śliwy i gruszy
- Poster: Bryk H., Danelski W., Badowska-Czubik T. 2014. Uszkodzenia jabłek spowodowane zerowaniem szkodników, a występowanie chorób przechowalniczych
- Poster: Danelski W., Badowska-Czubik T. 2014. Badania z zakresu ekologicznej ochrony jabłoni przed szkodnikami
- Opracowanie: Praca zbiorowa, Rozpara E. (red.) 2014. Technologia ekologicznej produkcji owoców
Zadanie 4.2: Opracowanie technologii ekologicznej produkcji materiału szkółkarskiego roślin sadowniczych
- Bielicki P., Rozpara E. 2010. Investigation on the improvement of pear tree quality in the nursery by using the pro-ecological methods. XI Inter. Pear Sym., Neuquen, Argentyna, 23-26 November 2010, p. 69.
- Bielicki P., Badowska-Czubik T., Rozpara E. 2011. Szkodniki utrudniające produkcję drzewek śliwy w szkółce prowadzonej metodami ekologicznymi. J. Res. Appl. Agric. Eng. 56(3): 23-26.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2011_3_BBR.pdf
- Grzyb Z.S., Bielicki P., Piotrowski W., Sas-Paszt L., Malusa E. 2012. Effect of some organic fertilizers and amendments on the quality of maidens trees of two apple cultivars. 15th Int. Conf. Organic Fruit-Growing. Hohenheim, Germany, 20-22 February 2012, pp. 410-414.
- Bielicki P., Pąśko M. 2013. Wpływ podkładki na jakość drzewek moreli produkowanych w szkółce ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng. 58(3): 11-14.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2013_3_2BP.pdf - Bielicki P. 2014. The effect of M.26 and P 14 rootstocks on the quality of maiden trees of apple cultivars produced in the organic nursery. International Conference „Innovative technologies in organic horticultural production”. Skierniewice, 22-24 October 2014, Book of Abstracts: 77-78.
- Opracowanie : Bielicki P., Bryk H., Badowska-Czubik T., Danelski W. 2014. Zalecania dotyczące produkcji drzewek owocowych w szkółce prowadzonej metodami ekologicznymi
- Poster: Bielicki P. 2014. The effect of M.26 and P 14 rootstocks on the quality of maiden trees of apple cultivars produced in the organic nursery
Zadanie 4.3: Opracowanie metod ekologicznej produkcji nasiennej roślin ogrodniczych i uszlachetniania materiału siewnego
- Janas R., Grzesik M. 2009. Poprawa wartości siewnej nasion kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill.) metodą kondycjonowania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 539: 239-246.
http://www.zeszytyproblemowe.pan.pl/images/stories/Zeszyty/2009/539/cz1/28-.pdf - Janas R. 2011. Produkcja nasienna rokietty siewnej i jej właściwości prozdrowotne. Mat. Konf. Nauk. – Nauka dla Hodowli i Nasiennictwa Roślin Uprawnych, Zakopane 7-11 lutego 2011, s. 257-258.
- Grzesik M., Janas R., Górnik K., Romanowska-Duda Z. 2012. Biologiczne i fizyczne metody stosowane w produkcji i uszlachetnianiu nasion. J. Res. Appl. Agric. Eng. 57(3): 147-152.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2012_3_27GJG.pdf
- Janas R. 2013. Ocena możliwości poprawy zdrowotności nasion kopru ogrodowego i włoskiego uprawianego w systemach ekologicznych. J. Res. Appl. Agric. Eng. 58(3): 226-228.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2013_3_43J.pdf
- Instrukcja: Instrukcja uprawy marchwi jadalnej (Daucus carota L.) na nasiona metodami ekologicznymi
- Instrukcja: Instrukcja uprawy pietruszki korzeniowej (Petroselinum crispum Mill.) na nasiona metodami ekologicznymi
- Instrukcja: Instrukcja uprawy kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill.) na nasiona metodami ekologicznymi
- Instrukcja: Instrukcja uprawy kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) na nasiona metodami ekologicznymi
- Grzesik M., Janas R. 2014. Physiological method for improving seed germination and seedling emergence of root parsley in organic systems. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 59(3): 80-86.
- Instrukcja: Grzesik M., Janas R., Górnik K. 2014. Instrukcja uprawy kolendry siewnej (Coriandrum sativum L.) na nasiona metodami ekologicznymi
- Instrukcja: Janas R., Grzesik M. 2014. Instrukcja uprawy rokietty siewnej (Eruca sativa Mill.) na nasiona metodami ekologicznymi
- Instrukcja: Górnik K., Janas R., Grzesik M. 2014. Instrukcja uprawy brokułu (Brassica oleracea var. italica) na nasiona metodami ekologicznymi
- Opracowanie: Janas R., Grzesik M., Górnik K. 2014. Opracowanie standardów jakości nasion zgodnych ze standardami UE (uprawy ekologiczne)
Zadanie 4.4: Opracowanie metod ekologicznej produkcji pszczelarskiej
- Skubida P., Semkiw P. 2010. Porównanie skuteczności preparatów do zwalczania inwazji Varroa destructor na przestrzeni lat 2007-2009 w pasiece ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng. 55(4): 94-98.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2010_4_SS.pdf - Skubida P., Semkiw P. 2011. Pszczelarstwo ekologiczne w Europie i na świecie. J. Res. Appl. Agric. Eng. 56(4): 102-106.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2011_4_PSPS.pdf
- Skubida P., Semkiw P. 2012. Usage of organic preparations against Varroa. 5th Europ. Conf. Apidology. Germany, Halle an der Saale, 3-7 September 2012, p. 237.
- Poster: Use of organic preparations against Varroa
- Poster: Statistics on organic beekeeping in Poland
- Skubida P., Semkiw P. 2014. Pszczelarstwo ekologiczne – wstępne podsumowanie badań. Monografia, tom 7. Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Poznań 2014, s. 107-112.
- Broszura: Skubida P., Semkiw P., Jeziorski K., Pioś A. 2014. Główne zasady prowadzenia ekologicznej gospodarki pasiecznej
- Instrukcja: Skubida P., Semkiw P., Jeziorski K., Pioś A. 2014. Postępowania przy zakładaniu pasieki ekologicznej
- Poster: Skubida P., Semkiw P. 2014. Pszczelarstwo ekologiczne w Polsce w liczbach
- Poster: Skubida P., Semkiw P. 2014. Pszczelarstwo ekologiczne - wstępne podsumowanie badań
Zadanie 4.5: Monitorowanie jakości wody i gleby w głównych rejonach upraw warzyw pod osłonami i ich zastosowanie dla optymalizacji nawożenia i ograniczenia zanieczyszczenia środowiska
- Kowalczyk W., Dyśko J., Felczyńska A. 2010. Ocena stopnia zanieczyszczenia składnikami nawozowymi wody z ujęć głębinowych na terenach o skoncentrowanej produkcji szklarniowej. Now. Warz. 51: 29-34.
http://www.inhort.pl/files/nowosci_warzywnicze/2010/tom_51/nw51_3.pdf - Dyśko J., Kaniszewski S., Kowalczyk W. 2011. Wpływ fertygacji zalewowej na wzrost i rozwój rozsady pomidora szklarniowego uprawianego w podłożu organicznym. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 5: 157-165.
http://www.infraeco.pl/pl/art/a_16330.htm - Instrukcja: Opracowanie składu pożywek nawozowych w oparciu o jakość wody
- Kowalczyk W., Dyśko J., Felczyńska A. 2013. Tendencje zmian zawartości wybranych składników mineralnych w wodach stosowanych do fertygacji warzyw uprawianych pod osłonami. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 2/I/2013: 167-175.
http://www.infraeco.pl/pl/art/a_17194.htm?plik=1477 - Opracowanie: Monitorowanie składu mineralnego wody z ujęć zlokalizowanych na terenach uprawy warzyw szklarniowych
- Opracowanie: Jak obliczyć skład pożywki w oparciu o analizę wody – zalecenia
- Kowalczyk W., Dyśko J., Felczyńska A. 2013. Zmiany właściwości fizyko-chemicznych wody w ujęciach do fertygacji warzyw pod osłonami. ZNIO 21: 69-80.
http://www.inhort.pl/files/wydawnictwa/zeszyty_IO/ZNIO_21_2013/ZNIO_21_07.pdf - Raport: Kowalczyk W., Felczyńska A. 2014. Monitorowanie składu mineralnego wody z ujęć zlokalizowanych na terenach uprawy warzyw szklarniowych
- Opracowanie: Dyśko J., Kowalczyk W. 2014. Właściwe sporządzanie pożywek nawozowych z uwzględnieniem składu mineralnego wody - zalecenia
Zadanie 4.6: Dobór gatunków i odmian warzyw do uprawy ekologicznej oraz ocena jakości materiału siewnego
- Babik I., Babik J., Sabat T. 2010. Przydatność odmian warzyw dyniowatych do uprawy ekologicznej. Ogólnopol. Konf. Upowszechnieniowa – Nauka Praktyce, Skierniewice, Instytut Warzywnictwa, 2010, s. 15-19.
- Babik J., Kaniszewski S., Babik I. 2011. Przydatność gatunków i odmian warzyw do uprawy ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng. 56(3): 15-19.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2011_3_BKB.pdf
- Kaniszewski S., Babik I., Babik J. 2012. Przydatność gatunków i odmian warzyw kapustnych do uprawy ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng. 57(3): 190-193.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2012_3_36KBB.pdf - Szafirowska A. 2013. Analiza dostępności i jakości ekologicznego materiału siewnego warzyw na rynku krajowym. J. Res. Appl. Agric. Eng. 58(4): 174-178.
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2013_4_34AS.pdf - Opracowanie: Ocena dostępności i jakości warzyw z upraw ekologicznych
- Szafirowska A. 2014. Differences between snap bean cultivars in seed productivity and quality in organic cultivation. Jour. of . Res. & Applic. Agric. Engineering 59(4): 89-93.
- Instrukcja: Szafirowska A., Kaniszewski S. 2014. Instrukcja uprawy fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris. L.) na nasiona warunkach ekologicznych
- Opracowanie: Kaniszewski S., Szafirowska A. 2014. Lista odmian warzyw rekomendowanych do uprawy ekologicznej
Zadanie 4.7: Monitoring skażeń mikrobiologicznych i mikotoksycznych warzyw produkowanych w gospodarstwach ekologicznych
- Szczech M., Kowalska B. 2010. Mikroflora warzyw ekologicznych. Now. Warz. 51: 65-72.
http://www.inhort.pl/files/nowosci_warzywnicze/2010/tom_51/nw51_7.pdf - Szwejda-Grzybowska J., Kosson R., Tuszyńska M., Szczech M. 2011. Mikotoksyny w warzywach ekologicznych. Symp. Nauk. Fitopatologia – Zdrowe rośliny - zdrowi ludzie, Bydgoszcz, 20-22 września 2011, s. 396-398.
http://www.utp.edu.pl/strony/PTFit_symp/streszczenia_PTFit.2011.pdf - Poster: Mikotoksyny w warzywach ekologicznych
- Poster: Monitoring skażeń mikrobiologicznych warzyw produkowanych w gospodarstwach ekologicznych
- Szwejda-Grzybowska J., Tuszyńska M., Kosson R., Szczech M., 2012. Zawartość wybranych mikotoksyn w warzywach ekologicznych i konwencjonalnych. Konf. – Grzyby mikroskopowe i ich metabolity, Poznań 25-26 kwietnia 2012, s. 5-6.
- Poster: Stopień zasiedlenia warzyw przez bakterie coli w zależności od zastosowanego nawożenia
- Szczech M., Kowalska B., Smolińska U. 2013. Stan sanitarny warzyw w uprawach ekologicznych i konwencjonalnych. 47 Ogólnopol. Konf. Nauk. „Mikroorganizmy – roślina – środowisko w warunkach zmieniającego się klimatu”, Puławy 12–15 maja 2013, s. 56.
- Szczech M., Kowalska B., Smolińska U. 2014. Mikrobiologiczne skażenia warzyw w różnych systemach uprawy. TSW 2014, 2 s.
- Broszura: Szczech M., Smolińska U., Kowalska B., Kosson R., Szwejda-Grzybowska J., Tuszyńska M. 2014. Zdrowa żywność: Mikrobiologiczne bezpieczeństwo w produkcji rolniczej.
- Poster: Kosson R., Szwejda-Grzybowska J., Tuszyńska M., Szczech M. 2014. Mycotoxins content in organic and conventional vegetables
- Poster: Szwejda-Grzybowska J., Kosson R., Tuszyńska M., Szczech M. 2014. Zawartość mikotoksyn w warzywach z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej.
- Poster: Szczech M., Kowalska B. Smolińska U. 2014. Stan sanitarny warzyw w polskich uprawach ekologicznych.
INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl
ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28
ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH
ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl
© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >