Wskazówki dla autorów

Wskazówki dla autorów prac

  • W „Nowościach Warzywniczych” publikowane są prace zawierające nowe opracowania technologiczne, charakterystykę nowych odmian, nowych programów nawozowych, ochrony roślin, materiały z konferencji i sympozjów, artykuły dyskusyjne i przeglądowe dotyczące aktualnych kierunków badań i potrzeb praktyki warzywniczej.

  • Wskazane jest podawanie literatury ściśle związanej z tematem pracy. Zaleca się, aby liczba pozycji literatury w pracach o charakterze wynikowym nie przekraczała 5 - 6 pozycji, natomiast w pracach przeglądowych 10 – 15 pozycji. 

  • Objętość pracy nie powinna przekraczać 6 stron znormalizowanego maszynopisu (30 wierszy na stronie i 60 znaków w wierszu) łącznie z ilustracjami i tabelami (nie większym niż format A4 ). 

  • Wykresy z komputera powinny mieć wyraźnie oznaczoną czarno-białą legendę. 

  • Prace dotyczące technologii i oceny odmian mogą zawierać wyniki z 1-2 cykli doświadczeń. Wyniki powinny zawierać dane liczbowe wskazujące na wartość odmian na tle znanych odmian standardowych lub wzorców COBORU. Odmiany zalecane do uprawy powinny być na „Liście Odmian Roślin Warzywnych” lub w badaniach COBORU. 

  • Tabele z wynikami powinny być jasno skonstruowane. Należy w nich zamieszczać średnie wyniki z lat czy cykli badawczych (do 16 - 20 liczb w kolumnie). Tytuł tabel i rysunków jak i zamieszczone w nich dane powinny być zrozumiałe bez potrzeby czytania tekstu. Należy podać lata badań, miejscowość, skalę ocen np. dla porażenia przez choroby, szkodniki; ocenę organoleptyczną, chemiczną itp. 

  • Tabele dotyczące plonu powinny zawierać: plon wczesny i handlowy – w przypadku doświadczeń szklarniowych w kg.m-2, a polowych w t.ha-1 - plon wczesny, handlowy, przemysłowy, w zależności od omawianych cech lub strukturę plonu ogólnego. Obowiązują podawanie wartości i jednostek podobnie jak w VCRB (np. mg.100 g-1, g.L-1). 

  • Układ odmian lub obiektów zamieszczonych w tabeli powinien być zestawiony według wczesności odmian, pochodzenia, odporności, wysokości plonu itp. 

  • Zalecane preparaty chemiczne lub biologiczne powinny być zarejestrowane. Jeśli podaje się tylko wyniki badań bez zaleceń dla praktyki, to można zamieszczać preparaty będące w trakcie rejestracji i nie zarejestrowane.

  • Tytuł główny, jak również tytuły i opisy tabel oraz ilustracji winny być podane w języku polskim i angielskim. 

  • Do pracy należy dołączyć streszczenie (tekst do 300 słów) w języku angielskim. 

  • Wszystkie prace są recenzowane, a Autorzy mają obowiązek pisemnie krótko ustosunkować się do recenzji. 

  • Odbiorcami „Nowości Warzywniczych” są specjaliści (pracownicy naukowi, kadra instruktorska) z różnych działów produkcji ogrodniczej oraz producenci warzyw. 

  • Prace należy przygotowywać w edytorze ‘Word for Windows’ (Times New Roman, 12), na płytce CD lub innym nośniku pamięci, z jednym egzemplarzem wydruku komputerowego oraz dołączonymi ilustracjami i przekazywać na poniższy adres. Wersję elektroniczną pracy - zamiast przygotowywać na nośniku pamięci - można przesyłać na adres bulletin@inhort.pl

 

Prof. dr hab. R. Kosson
Nowości Warzywnicze – Redakcja 
Instytut Ogrodnictwa 
96-100 Skierniewice, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3


 

INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY

Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl


ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28

ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH

ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl

MAPA DOJAZDU

© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >