Francja dobrym przykładem dla krajowych plantatorów i przetwórców

W ramach realizowanego w Instytucie Ogrodnictwa - PIB projektu #PROMIO 27 września br. mogliśmy odwiedzić Burgundię i muzeum porzeczki czarnej Le Cassissium En Bourgogne w Nuits-Saint-Georges.

Muzeum to przykład podmiotu, który wraz z promocją produkowanych lokalnie owoców, promuje cały region. Nie jest przesadą stwierdzenie, że porzeczka i jej  nadmierna podaż stała się „punktem wyjścia” do kreatywnego przetwarzania, m.in. na znane na całym świecie likier, cassis czy syropy, w których Francuzi gustują! Być może przykład francuski jest także propozycją dla krajowej branży owoców miękkich.

Francuskie przysmaki, w których wykorzystuje się porzeczki to także: karmelki, konfitury, piwo, soki, musztarda dijon z nutą porzeczkową czy piwo Blonde Cassis. 

Obiekt Le Cassissium pełni także funkcję edukacyjną. Odwiedzający mogą zaczerpnąć wiedzy na temat samego gatunku Ribes, odmian w uprawie, przeznaczenia owoców, produkcji #cassis i jego historii.

Misja jest realizowana w ramach projektu „Promocja gospodarcza regionu woj. Łódzkiego poprzez internacjonalizację działalności badawczo-rozwojowej i edukacyjnej Instytutu Ogrodnictwa”. Projekt jest finansowany ze środków RPO WŁ 2014-2020 działanie 2.2.2.

 

POWIĄZANE TAGI:

INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY

Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl


ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28

ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH

ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl

MAPA DOJAZDU

© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >