V Warsztaty w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym
W dniu 11 września na terenie Ekologicznego Sadu Doświadczalnego Instytutu Ogrodnictwa w Nowym Dworze Parceli odbyły się już V Warsztaty ekologiczne z zakresu sadownictwa. Warsztaty stały się okazją do przekazywania do praktyki wyników badań prowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa na rzecz ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego. Ostanie warsztaty były podsumowaniem dziewięciu lat wielowątkowych badań, prowadzonych na terenie Ekologicznego Sadu Doświadczalnego w Nowym Dworze Parceli. Sad ten od momentu założenia jest nadzorowany przez jednostkę certyfikującą w rolnictwie ekologicznym i ma status gospodarstwa ekologicznego. Badania w nim prowadzone obejmują przede wszystkim ocenę przydatności do uprawy ekologicznej różnych odmian drzew owocowych, takich jak: jabłoń, grusza, śliwa, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia i morela. Oprócz oceny odmian badane są również agrotechniczne aspekty ekologicznej produkcji owoców. Ważne miejsce w tym obiekcie zajmują doświadczenia dotyczące metod zapobiegania i zwalczania chorób, szkodników i chwastów. Ochrona roślin oparta jest o preparaty biologiczne, dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce. Na terenie sadu prowadzone są również badania z zakresu produkcji materiału szkółkarskiego drzew i krzewów owocowych metodami ekologicznymi.
Wśród zaproszonych na spotkanie gości byli pracownicy Ośrodków Doradztwa Rolniczego i Inspekcji Ochrony Roślin, Dyrekcja i pracownicy naukowi IO, a także przedstawiciele innych jednostek badawczych oraz grupa producentów zainteresowanych ekologiczną produkcją owoców.
Uczestników powitał prof. dr hab. Lech Michalczuk - Zastępca Dyrektora Instytutu Ogrodnictwa ds. Naukowych. Następnie dr Elżbieta Rozpara – Kierownik Zakładu Odmianoznawstwa i Szkółkarstwa Roślin Sadowniczych zapoznała zgromadzonych z badaniami prowadzonymi w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym IO oraz zaprezentowała odmiany i gatunkach pestkowych przydatne do upraw ekologicznych. Pani dr Dorota Kruczyńska wygłosiła doniesienie dotyczące przydatności wybranych odmian jabłoni do sadu ekologicznego. Kolejne wystąpienie – pani dr Hanny Bryk dotyczyło zagadnień występowania chorób w sadach ekologicznych, a pani dr Teresy Badowskiej – Czubik problematyki ochrony sadów ekologicznych przed szkodnikami. Ponadto zaprezentowano wyniki doświadczeń realizowanych ramach badań na rzecz rolnictwa ekologicznego w zakresie sadownictwa finansowanych przez MRiRW. W pierwszym doniesieniu, Pierwsza prezentacja, autorstwa dr Hanny Bryk i mgr Pawła Bielickiego, dotyczyła metod zastąpienia miedzi w ochronie wiśni przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych, a druga, której autorami byli pani dr Teresa Badowska-Czubik i mgr Witold Danelski – ekologicznych metod zwalczania szkodników. Kolejny mówca, mgr Paweł Bielicki scharakteryzował wyniki najnowszych doświadczeń dotyczących produkcji materiału szkółkarskiego metodami ekologicznymi. Następnym prelegentem była pani dr Halina Morgaś, która przedstawiła wyniki badań dotyczące wpływu cięcia na wzrost, owocowanie i zdrowotność drzew jabłoni w sadzie ekologicznym. Seminarium zakończył pan dr Jacek Rabcewicz wystąpieniem na temat dotyczącym metod walki z chwastami w sadzie ekologicznym.
W dyskusji podsumowującej wszystkie wystąpienia głos zabierali uczestnicy spotkania, głównie producenci owoców ekologicznych. Dyskusja dotyczyła przede wszystkim doboru odmian do ekologicznej produkcji owoców oraz problemów ochrony sadów ekologicznych przed chorobami i szkodnikami.
W czasie przerwy uczestnicy Warsztatów mieli możliwość degustacji owoców ekologicznych różnych odmian roślin sadowniczych. Pokazane zostały odmiany mniej popularnych gatunków sadowniczych uprawianych w naszym kraju, takich jak dereń, róża jadalna, rokitnik czy winorośl.
W trakcie warsztatów goście mogli obejrzeć poletka doświadczalne z oceną przydatności do uprawy ekologicznej różnych odmian drzew owocowych. Dużym zainteresowaniem cieszyła się ekologiczna szkółka doświadczalna oraz kwatera demonstracyjna roślin jagodowych prowadzona metodami ekologicznymi, z takimi gatunkami jak: malina, jeżyna bez kolcowa, dereń jadalny, aronia, jagoda kamczacka, porzeczka czarna i bez czarny.
Warsztaty zostały zrealizowane w ramach Zadań 4.1 i 4.2 Programu Wieloletniego Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach na lata 2010-2014 oraz w ramach badań na rzecz rolnictwa ekologicznego w zakresie sadownictwa finansowanych przez MRiRW.
Opracowanie: Paweł Bielicki
INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl
ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28
ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH
ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl
© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >