Targi Sadownictwa i Warzywnictwa

W dniach 19 i 20 lutego w Warszawskim Centrum EXPO XXI  odbyła się trzecia edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa pod  patronatem merytorycznym Instytutu Ogrodnictwa. Uroczystego otwarcia targów dokonał dyrektor Instytutu Ogrodnictwa prof. dr hab. Franciszek Adamicki.

Targom towarzyszyły konferencje prowadzone w trzech równoległych panelach obejmujących sadownictwo, warzywnictwo polowe oraz uprawy warzyw pod osłonami. Pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa wygłosili referaty na następujące tematy:

Panel - sadownictwo

  • Wczesnowiosenne zabiegi zwalczania parcha jabłoni – dr Beata Meszka

  • Choroba replantacji i czynniki ją wywołujące – prof. dr hab. Waldemar Treder, mgr Anna Tryngiel-Gać

  • Biologiczne metody w uprawie i ochronie gatunków pestkowych (wiśnia i czereśnia) oraz jabłoni – projekt EkoTechProduct – dr hab. Lidia Sas Paszt, prof. IO


Panel - warzywnictwo polowe

  • Trendy w rozwoju przechowalnictwa warzyw – prof. dr  hab. Franciszek Adamicki

  • Możliwości zastosowania grzybów Trichoderma na nośnikach z materiałów organicznych w uprawie warzyw – dr Magdalena Szczech

  • Integrowana ochrona pomidorów i ogórków w uprawach polowych – dr Jan Sobolewski


Panel - uprawa warzyw pod osłonami

  • Choroby odglebowe w uprawie pomidorów, ogórków i papryki – dr hab. Czesław Ślusarski, prof. IO

  • Fizjologiczne zaburzenia u warzyw uprawianych pod osłonami – dr hab. Barbara Dyki, prof. IO, doc. dr. hab. Jan Borkowski

  • Dojrzewanie papryki – dr Agnieszka Stępowska


Fotoreportaż


Stoisko wystawowe Instytutu Ogrodnictwa odwiedziło liczne grono sadowników i producentów warzyw, którzy mieli okazję zapoznać się z najważniejszymi osiągnięciami naukowymi i projektami badawczymi realizowanymi w Instytucie oraz najnowszą ofertą Ośrodka Elitarnego Materiału Szkółkarskiego  w  Prusach. Można tam było również nabyć ciekawe wydawnictwa IO z zakresu ogrodnictwa. Na stoisku Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych zaprezentowało pieczarki  białe, brązowe i boczniaki oraz przygotowało degustację potraw z grzybów.

 

Fotoreportaż


Organizatorem targów była firma wydawnicza Oikos Sp. z o. o. Na powierzchni 3000 m2 swoje produkty zaprezentowało 107 wystawców. Zwiedzający mogli zapoznać  się z bogatą ofertą producentów maszyn i urządzeń sadowniczych, firm zajmujących się instalacjami chłodniczymi, producentów i dystrybutorów biologicznych oraz chemicznych środków ochrony roślin, nowoczesnych nawozów i biologicznych stymulatorów wzrostu, preparatów do higieny sanitarnej, akcesoriów ogrodniczych i urządzeń mechanicznych do prac w sadzie i w polu.

POWIĄZANE TAGI:

INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY

Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl


ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28

ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH

ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl

MAPA DOJAZDU

© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >