Rośliny warzywne
2020 rok
- Broszura: Wojtania A. i in. 2020. System kontroli jakości roślin truskawki, maliny, jagody kamczackiej i czosnku rozmnażanych metodą in vitro. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, Monografie i Rozprawy, Skierniewice, 47 str.
- Ulotka: Wojtania A., Podwyszyńska M., Kiszczak W. 2020. System in vitro odwirusowywania materiału nasadzeniowego warzyw na przykładzie czosnku. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2 str.
- Broszura: Kowalski A. 2020. Racjonalne nawożenie kapusty głowiastej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 27 str.
- Broszura: Stępowska A. 2020. Racjonalne nawożenie papryki w uprawie gruntowej pod osłonami. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 32 str.
- Broszura: Sabat T. 2020. Przydatność wybranych gatunków i odmian warzyw do upraw ekologicznych z przeznaczeniem na zbiór pęczkowy. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 22 str.
- Broszura: Sabat T. 2020. Wpływ różnych, organicznych metod ściółkowania roślin dyniowatych na poziom zachwaszczenia, zawartość składników odżywczych w glebie oraz występowanie chorób i szkodników. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 27 str.
- Broszura: Rutkowski K.P. i in. 2020. Minimalnie przetworzone owoce i warzywa. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, Monografie i Rozprawy, Skierniewice, 84 str.
- Broszura: Rutkowski K.P i in. 2020. Wpływ technologii przechowywania i przetwarzania owocówi warzyw na zawartość składników prozdrowotnych. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, Monografie i Rozprawy, Skierniewice, 55 str.
- Brzozowski P., Zmarlicki K. 2020. Kalafiory i brokuły. Róże odporne na COVID. Warzywa i Owoce Miękkie 10: 13-14.
- Golian J., Kwiatkowska J. 2020. Konkurencyjność komosy białej (Chenopodium album) dla marchwi. 60 Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin-PIB „Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin”, Poznań, 11-13 lutego 2020. Materiały: 122-123. POSTER
- Grzegorzewska M. 2020. Dynamicznie kontrolowana atmosfera (DCA) w przechowalnictwie warzyw. Warzywa, 10-11: 77-80.
- Kiszczak W. 2020. Ekologiczny czosnek z in vitro. https://biotechnologia.pl/biotechnologia/ekologiczny-czosnek-z-in-vitro,20105
- Miszczak A. 2020. Warzywa korzeniowe – ochrona i pozostałości. Hasło Ogrodnicze, 1: 39-42.
- Sobolewski J. 2020. Choroby ogórka pod osłonami na ostatniej prostej (cz.1). Szklarnie Tunele Osłony, 5: 48-50.
- Soika G. 2020. Najeźdźcy pomidorów. Warzywa i Owoce Miękkie, 12: 42-44
- Zmarlicki K., Brzozowski P. 2020. Zmiany na rynku pomidorów. Pod Osłonami, 1: 26-27.
2019 rok
- Broszura: Dyśko J. 2019. Racjonalne nawożenie pomidora w uprawie bezglebowej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 35 str.
- Broszura: Stępowska A. 2019. Racjonalne nawożenie papryki w uprawie gruntowej pod osłonami. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 32 str.
- Broszura: Szczech M., Kowalska B. 2019. Metody polepszania jakości gleb zdegradowanych w uprawie warzyw. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 24 str.
- Anyszka Z., Golian J., Kwiatkowska J. 2019. Konkurencyjność komosy białej (Chenopodium album L.) dla cebuli w aspekcie wyznaczenia progu szkodliwości. 59 Sesja Naukowa IOR-PIB „Nowoczesne rozwiązania w ochronie roślin”, Poznań, 12-14 lutego 2019. Streszczenia: 123. POSTER
- Anyszka Z., Kwiatkowska J., Golian J. 2019. Reakcja szpinaku (Spinacia oleracea) i chwastów na wybrane herbicydy stosowane przedwschodowo. 59 Sesja Naukowa IOR-PIB „Nowoczesne rozwiązania w ochronie roślin”, Poznań, 12-14 lutego 2019. Streszczenia: 124. POSTER
- Dyśko J., Kaniszewski S. 2019. Wpływ zawartości azotu w pożywce na stan odżywienia roślin ogórka w uprawie bezglebowej. Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniowa Nauka–Praktyce. IO, Skierniewice, 10.12.2019, Materiały konferencyjne: 88. POSTER
- Grzegorzewska M., Badełek E., Sikorska-Zimny K., Wrzodak A., Kaniszewski S. 2019. Dynamic Controlled Atmosphere in Vegetable Storage. 4th International Conference “Effects of Pre- and Post-harvest Factors on Health Promoting Components and Quality of Horticultural Commodities”. June 16-18, 2019, Skierniewice, Book of Abstracts: 11. PREZENTACJA
- Janas R., Górnik K., Grzesik M., Romanowska-Duda Z., Van Duijn B. 2019. Effectiveness of pulsed radio frequency in seed quality improvement of vegetable plant species. Int. Agrophys. 33: 463-471. doi: 10.31545/intagr/108953
- Janas R., Grzesik M. 2019. The use of electromagnetic waves in seed quality enhancement of vegetable plant species. IV Konferencja Naukowa „Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania”, Krzyżowa 26-27.03.2019. Zbiór Abstraktów: 23. POSTER
- Janas R., Grzesik M. 2019. Zastosowanie fal elektromagnetycznych w uszlachetnianiu nasion wybranych gatunków roślin warzywnych. XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauka dla hodowli i nasiennictwa roślin uprawnych”, Zakopane, 5-8.02.2019. Biuletyn IHAR 285: 203-205.
- Kamiński P., Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Popińska-Gil W. 2019. Ocena cech użytkowych linii hodowlanych oraz eksperymentalnych mieszańców F1 kapusty głowiastej białej. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 27: 25-34.
- Kiszczak W., Kowalska U., Malinowski T., Wojtania A., Górecka K. 2019. Ukorzenianie i aklimatyzacja odwirusowanych roślin czosnku (Alium sativum L.) uzyskanych na drodze mikrorozmnażania. 58. Zjazd Polskiego Towarzystwa Botanicznego, Kraków, 1-7.07.2019, Streszczenia: 153. POSTER
- Kowalska B., Szczech M., Nowak J., Kowalczyk W., Michalska A., Winciorek J. 2019. Wykorzystanie preparatów organicznych do poprawy parametrów mikrobiologicznych i fizycznych gleby w intensywnej uprawie cebuli. IV Ogólnopolskie Sympozjum Mikrobiologiczne „Metagenomy różnych środowisk”. Lublin, 27–28 czerwca 2019, Abstrakty: 65. POSTER multimedialny
- Kowalska B., Szczech M., Nowak J., Kowalczyk W., Michalska A., Winciorek J. 2019. Wyniki analiz mikrobiologicznych i fizyko-chemicznych gleb intensywnie wykorzystywanych w uprawach warzywniczych. 53 Ogólnopolska Konferencja Mikrobiologiczna „Mikroorganizmy w zrównoważonym rolnictwie, ochronie środowiska i procesach biotechnologicznych”, Poznań, 8-11.09.2019, Materiały: 56.
- Popińska W., Stępień T., Rutkowski K.P. 2019. Wpływ traktowania czynnikami antyoksydacyjnymi na zawartość azotanów w cykorii sałatowej. XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Owoce, Warzywa, Grzyby – znaczenie w naszej epoce”. Łódź, 30-31 maja 2019. Streszczenia: 53-54. POSTER
- Szczech M. Kowalska B., Nowak J., Kowalczyk W., Winciorek J., Michalska A. Jakość gleb w intensywnej uprawie wybranych gatunków roślin warzywnych. Konferencja Naukowa „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”, Skierniewice, 16.10.2019, Streszczenia: 47. POSTER
- Szczech M., Kowalska B., Nowak J., Kowalczyk W., Michalska A., Winciorek J. 2019. Wpływ preparatów organicznych na dostępność składników pokarmowych w glebie i plonowanie cebuli. IV Ogólnopolskie Sympozjum Mikrobiologiczne „Metagenomy różnych środowisk”. Lublin, 27–28 czerwca 2019, POSTER
- Szczech M., Kowalska B., Nowak J., Kowalczyk W., Winciorek J., Michalska A. 2019. Wpływ dodatków organicznych na parametry jakości gleb w gospodarstwach prowadzących intensywna uprawę warzyw. Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniowa Nauka–Praktyce. IO, Skierniewice, 10.12.2019, Materiały konferencyjne: 89. POSTER
- Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Rutkowski K.P. 2019. Wpływ pozbiorczego traktowania na jakość minimalnie przetworzonej cykorii sałatowej. XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Owoce, Warzywa, Grzyby – znaczenie w naszej epoce”. Łódź, 30-31 maja 2019. Streszczenia: 64-65. POSTER
- Wrzodak A., Szwejda-Grzybowska J., Nowakowska M. 2019. Ocena potencjału plonotwórczego, jakości fizykochemicznej oraz sensorycznej linii matecznych i eksperymentalnych mieszańcowych F1 owoców pomidora szklarniowego. XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Łódź, 30-31 maja 2019. Streszczenia: 71-72. POSTER
2018 rok
- Anyszka Z., Bonio J., Golian J. 2018. Wpływ wybranych herbicydów i ich mieszanin, stosowanych metodą dawek dzielonych, na stopień zniszczenia chwastów oraz wzrost i plony cebuli. 58 Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, Poznań, 6-8.02.2018, Streszczenia: 141. POSTER
- Dyśko J., Kaniszewski S. 2018. Wpływ intensywnych metod uprawy warzyw na jakość płytkich wód gruntowych. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych'', XVII Zjazd Katedr Uprawy Roli i Żywienia Roślin Ogrodniczych, Poznań (Puszczykowo) 12-14 czerwca 2018 roku. Materiały konferencyjne:76-77.
- Felczyński K. 2018. Wpływ zróżnicowanego nawożenia organicznego i mineralnego na plonowanie i zawartość NPK w glebie i roślinach cebuli uprawianej z siewu. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Współczesne trendy w uprawie i żywieniu roślin ogrodniczych'', XVII Zjazd Katedr Uprawy Roli i Żywienia Roślin Ogrodniczych, Poznań (Puszczykowo) 12-14 czerwca 2018 roku. Materiały konferencyjne:77-78.
- Grzegorzewska M. 2018. Nowe technologie w przechowywaniu warzyw. Warzywa 1/2018: 62-64.
- Janas R., Grzesik M. 2018. Efektywność stosowania pulsujących fal radiowych w aspekcie ograniczania zasiedlenia nasion roślin warzywnych mikoflorą. XX Konferencja Naukowa „Rolnictwo ekologiczne - stan obecny i perspektywy rozwoju", Puszczykowo, 03-05.10.2018 PREZENTACJA
- Janas R., Grzesik M., Górnik K. 2018. Badania nad możliwością przechowywania biokondycjonowanych nasion marchwi oraz ocena efektu ochronnego i wartości siewnej. W: D. Łuczycka (red.). Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania: 123-132.
- Kiszczak W., Kowalska U., Malinowski T., Górecka K. 2018. Comparison of methods for obtaining virus free garlic (Allium sativum L.) propagated in in vitro cultures. XV Ogólnopolska Konferencja Kultur in vitro i Biotechnologii Roślin. Rogów, 17-20.09.2018. BioTechnologia vol. 99(3): 276. www.biotechnologia-journal.org/Journal/BioTechnologia-85/Numer-3-2018 POSTER
- Konopacka D. 2018. Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw. XIII Konferencja Naukowa z cyklu „Żywność XXI wieku” pt. „Żywność a składniki bioaktywne”, Kraków, 24-25 września 2018, str. 12. PREZENTACJA
- Konopacka D., Rutkowski P.K., Płocharski J.W. 2018. Owoce i warzywa jako składnik zdrowej diety człowieka. W: J. Słupski, T. Tarko, I. Drożdż (Red.). Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych. Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Kraków, str. 46-57.
- Miszczak A. 2018. Pozostałości w warzywach, czyli stosujemy środki zgodnie z etykietami. Warzywa 7: 48-49.
- Sabat T. 2018. Groch i bób do ekoupraw. Warzywa 4: 66-67.
- Sabat T. 2018. Ściółkowanie upraw ogórka i cukinii. Warzywa 5: 54-56.
- Sikorska-Zimny K., Grzegorzewska K., Badełek E., Rutkowski K.P. 2018. Zawartość sulforafanu i indolo-3-karbinolu w brokułach w zależności od warunków przechowywania. I Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa "Wielowymiarowość zdrowia", PWSZ w Skierniewicach, Wydział Nauk Przyrodniczych i Technicznych, Instytut Nauk o Zdrowiu. Skierniewice, 12-13.10.2018 PREZENTACJA
- Szczech M., Smolińska U., Kowalska B., Kowalczyk W., Oskiera M., Nowak J., Winciorek J., Michalska A. 2018. Wybrane parametry mikrobiologiczne i fizyko-chemiczne gleb intensywnie wykorzystywanych w uprawie warzyw. 52 Ogólnopolska Konferencja Mikrobiologiczna „Mikrobiologia środowiskowa szansą dla biotechnologii i zrównoważonego rozwoju”,Katowice – Ustroń, 12–15 czerwca 2018, Materiały konferencyjne:81. POSTER multimedialny
- Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Rutkowski K.P. 2018. Wpływ kwasów organicznych jako czynnika antyoksydacyjnego na jakość krótkotrwale przechowywanej marchwi krojonej. XI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Owoce, Warzywa, Grzyby – Innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie”, Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r., str. 63-64. POSTER
- Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Rutkowski K.P. 2018. Wpływ pozbiorczego traktowania na wartość odżywczą i jakość sensoryczną minimalnie przetworzonej papryki. XI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Owoce, Warzywa, Grzyby – Innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie”, Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r., str. 65-66. POSTER
- Tartanus M., Anyszka Z., Sas D. 2018. HortiOchrona – internetowy system wspomagania decyzji w ochronie roślin ogrodniczych. 58 Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, Poznań, 6-8 luty 2018, Streszczenia: 18-19.
- Wrzodak A., Szwejda-Grzybowska J., Rutkowski K.P. 2018. Warzywa minimalnie przetworzone – technologia produkcji. XI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Owoce, Warzywa, Grzyby – Innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie”, Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r., str. 33. PREZENTACJA
- Wrzodak A., Szwejda-Grzybowska J., Rutkowski K.P. 2018. Wpływ kwasów organicznych jako czynnika antyoksydacyjnego na jakość krótkotrwale przechowywanej świeżo krojonej sałaty kruchej (Lactuca sativa L. var. capitata). Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 26: 107-118.
- Zmarlicki K., Brzozowski P. 2018. Preferencje konsumentów Skierniewic przy zakupie pieczarek. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XX (5): 237-241. doi: 10.5604/01.3001.0012.6715
2017 rok
- Anyszka Z., Golian J. 2017. The effect of flaming and mechanical treatments on weed control, growth and yield of carrot [Płomieniowe i mechaniczne zwalczanie chwastów oraz ich wpływ na zachwaszczenie oraz wzrost i plony marchwi]. Journal of Res. and Applications in Agricultural Engineering. Vol. 62(3): 7-12. www.pimr.poznan.pl/biul/2017_3_AG.pdf
- Chałańska A., Bogumił A., Miszczak A., Zagibajło K. 2017. Ocena możliwości zwalczania szpilecznika baldasznika Paratylenchus bukowinensis Micoletzky, 1922 w uprawie selera Apium graveolens L. var. rapaceum (Mill.) Gaudin przy użyciu fostiazatu (Nemathorin 10 G). Progress in Plant Protection 57(1): 56-60.
DOI: 10.14199/ppp-2017-008 www.progress.plantprotection.pl - Dyśko J. 2017. Wpływ zawartości azotu w pożywce na stan odżywienia roślin pomidora w uprawie bezglebowej. Ogólnopolska Ogrodnicza Konferencja Naukowa „Ziemia – Roślina – Człowiek”, Kraków, 20-21 września 2017, Materiały konferencyjne: 147. POSTER
- Felczyński K. 2017. Wpływ nawożenia organicznego, mineralnego i organiczno-mineralnego na plonowanie dwóch odmian cebuli uprawianych z siewu. Ogólnopolska Ogrodnicza Konferencja Naukowa „Ziemia – Roślina – Człowiek”, Kraków, 20-21 września 2017, Materiały konferencyjne: 148. POSTER
- Golian J., Anyszka Z., Kosson R., Grzegorzewska M. 2017. Trwałość przechowalnicza i wartość odżywcza pora w zależności od metody ochrony przed chwastami. 57. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin – PIB, Poznań, 9-10 lutego 2017, Streszczenia: 137-138. POSTER
- Janas R, Grzesik M. 2017. Niechemiczne metody poprawy jakości i zdrowotności nasion roślin warzywnych. XIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauka dla Hodowli i Nasiennictwa Roślin Uprawnych”, Zakopane, 30 stycznia – 3 lutego 2017 r., Streszczenia Referatów i Posterów: 73-76.
- Janas R, Grzesik M. 2017. Ocena skuteczności niechemicznych metod stosowanych przedsiewnie do poprawy zdrowotności i wartości siewnej nasion roślin warzywnych z rodziny selerowatych (Apiaceae). W: Zbytek Z. (red.). Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie. PIMR Poznań 2017. Monografia, Tom 10: 5-12.
- Kiszczak W., Kowalska U., Górecka K. 2017. Badania nad mikrorozmnażaniem czosnku. Ogólnopolska Ogrodnicza Konferencja Naukowa „Ziemia-Roślina-Człowiek”, Kraków, 20-21 września 2017, Materiały konferencyjne: 154. POSTER
- Kowalska B., Smolińska U., Szczech M., Oskiera M. 2017. Czy intensywna uprawa warzyw prowadzi do mikrobiologicznej degradacji gleby? 51. Ogólnopolska Konferencja Mikrobiologiczna „Mikrobiologia środowiskowa szansą bezpiecznego życia i postępu biologicznego”. Toruń - Ciechocinek, 5-8 września 2017, Materiały konferencyjne: 57. POSTER
- Łabanowski G., Nowak K., Woszczyk K., Rybczyński D., Kowalska E. 2017. Skuteczność wybranych insektycydów w zwalczaniu mączlika warzywnego – Aleyrodes proletella (L.) na warzywach kapustnych. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 25: 57-67.
- Malinowski T., Kowalska U., Kiszczak W., Górecka K. 2017. Wolny od wirusów materiał rozmnożeniowy dwóch odmian czosnku: ‘Jarus’ i ‘Ornak’. Konferencja naukowa „Dziś i jutro Fitopatologii”. Olsztyn, 13-15 września 2017 r., Materiały konferencyjne: 128. POSTER
- Oskiera M., Kowalska B., Szczech M., Smolińska U. 2017. Ocena stanu gleb w rejonach intensywnej produkcji warzyw na podstawie wskaźników mikrobiologicznych. Konferencja Naukowa „Krajowe bazy danych o glebach – stan, wykorzystanie, potrzeby”. Warszawa, 21 września 2017 r., Materiały konferencyjne: 57. POSTER
- Płocharski W., Markowski J., Rutkowski K.P., Konopacka D. 2017. Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 46 s.
- Smolińska U., Szczech M., Kowalska B., Oskiera M., Kowalczyk W. 2017. Wpływ intensywnej uprawy warzyw na aktywność mikroorganizmów glebowych. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 25: 115-129.
- Zmarlicki K., Brzozowski P. 2017. Preferencje konsumentów według płci w zakresie konsumpcji warzyw liściowych. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom XIX, zeszyt 3: 332-336. doi: 10.5604/01.3001.0010.3272
2016 rok
- Bogumił A., Chałańska A. 2016. Monitoring nicieni występujących w uprawach selera. POSTER
- Czajka A., Czubatka-Bieńkowska A., Robak J. 2016. Nowe możliwości integrowanej ochrony kapusty głowiastej przed kiłą kapusty – Plasmodiophora brassicae. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 24: 33-42.
- Czajka A., Robak J. 2016. Nowe możliwości integrowanej ochrony roślin kapustowatych przed kiłą – Plasmodiophora brassicae. 56. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin PIB. Poznań, 11-12 lutego 2016. Streszczenia: 202. POSTER
- Golian J., Anyszka Z. 2016. Ocena możliwości stosowania herbicydów z biostymulatorem i adiuwantem w uprawie cebuli (Allium cepa L.). POSTER
- Janas R., Grzesik M. 2016. Micronutrients in organic seed production of vegetable plants (Mikroelementy w produkcji nasiennej roślin warzywnych). Procedings of the 13th International Conference „Microelements in Agriculture and Environment”. Kudowa Zdrój 21-24.06.2016: 33. PREZENTACJA
- Janas R., Grzesik M. 2016. Proekologiczne metody osłony nasion roślin warzywnych przed patogenami. W: Zbytek Z. (red.). Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie. PIMR Poznań, 2016. Monografia, Tom 9: 72-76.
- Kłosińska U., Nowakowska M., Kozik E. U. 2016. Suitable for field cultivation of new cucumber F1 hybrids bred at the Research Institute of Horticulture. XIth Eucarpia Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, Warsaw, July 24-28, 2016, Program and Abstracts: 51. POSTER
- Płocharski W., Kosson R., Grzegorzewska M., Markowski J., Rutkowski K.P. 2016. Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Praktyczne aspekty wdrażania HACCP dla miejsc sortowania, pakowania i przechowywania świeżych owoców i warzyw oraz identyfikowalność produktów. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 30 s.
- Treder J. 2016. Zastosowanie lamp LED do doświetlania rozsady warzyw. TSW 2016.
- Treder J. Borkowska A. Treder W, Klamkowski K. 2016. The effects of LEDs on growth and morphogenesis of vegetable seedlings cultivated in growth chambers. 2016 IEEE Lighting Conference of the Visegrad Countries (Lumen V4) Pages: 1-4. DOI: 10.1109/LUMENV.2016.7745542POSTER
2015 rok
- Nowakowska M, Wrzesińska M, Kamiński P, Nowicki M, Lichocka M, Tartanus M, Kozik EU. 2015. Screening for Alternaria brassicicola resistance in the Brassicaceae: Bio-assay optimization and confocal microscopy insights into the infection process. PeerJPrePrints 3:e1678 https://doi.org/10.7287/peerj.preprints.1360v1
- Płocharski W., Kosson R., Grzegorzewska M., Markowski J., Rutkowski K.P. 2015. Poradnik dobrej praktyki higienicznej i wdrażania systemu HACCP dla miejsc sortowania, pakowania i przechowywania świeżych owoców i warzyw. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 30 s.
- Rutkowski K. P. 2015. Innowacyjne technologie przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw. Materiały z Konferencji Sadowniczo-Warzywniczej w ramach Targów Sadowniczo-Warzywniczych Horti-Technika 27 listopada 2015 roku, Kielce PREZENTACJA
INSTYTUT OGRODNICTWA – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl
ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28
ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH
ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl
© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >