NAWOZY BIOLOGICZNE

MOCZNIK WZBOGACONY MIKROBIOLOGICZNIE


Opis produktu
Mocznik
to nawóz granulowany z grupy nawozów azotowych, zawierający 46% (N) w formie amidowej. Mocznik w dawce 60% i 100% wzbogacono szczepami grzybów strzępkowych Aspergillus niger i Purpureocillium lilacinum

Sposób stosowania
Mocznik wzbogacony mikrobiologicznie
jest aplikowany w formie granulatu, w dawce nie przekraczającej 250 kg/ha, w zależności od uprawianego gatunku roślin i typu gleby. Można go stosować na wszystkich glebach, z wyjątkiem gleb o bardzo wysokim odczynie kwaśnym, zasadowym lub gleb świeżo zwapnowanych. Można go stosować pod wszystkie rośliny ogrodnicze, użytki zielone i trawniki.

Korzyści stosowania
Zastosowany Mocznik posiada wysoką koncentrację azotu w formie amidowej, o długotrwałym działaniu. Zastosowanie Mocznika wzbogaconego mikrobiologicznie, zwłaszcza w dawce 60%, wpłynęło korzystnie na wzrost i plonowanie roślin. Polecanym jest stosowanie bionawozu na bazie mocznika w uprawach roślin ogrodniczych, uzyskiwane plony są większe i jakościowo lepsze. Pod wpływem aplikacji Mocznika wzbogaconego mikrobiologicznie następuje zwiększenie bio-fizyko-chemicznych właściwości gleby, m.in. zwiększenie populacji pożytecznych grup mikroorganizmów w glebie ryzosferowej roślin ogrodniczych. Rośliny nawożone Mocznikiem wzbogaconym mikrobiologicznie są bardziej odporne na stres suszy i inne stresy środowiskowe.

Badania przeprowadzone w Instytucie Ogrodnictwa – PIB – doświadczenia polowe (truskawka, jabłoń) i wazonowe (truskawka, jabłoń pomidor, ogórek, pelargonia, tuja) wskazują na korzystne działanie bionawozu na bazie Mocznika. Zastosowanie Mocznika wzbogaconego grzybami strzępkowymi wpłynęło stymulująco na wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych. Dodatek do nawozu pożytecznych mikroorganizmów spowodował, iż Mocznik w dawce 60%, jest skuteczny w stymulacji wzrostu i plonowania roślin ogrodniczych w porównaniu do pełnej dawki nawozu.

Mocznik wzbogacony mikrobiologicznie stymuluje wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych, poprawiając stan odżywienia roślin w składniki mineralne oraz działa ochronnie przed niekorzystnymi czynnikami. Uzyskane wyniki wskazują na możliwość stosowania bionawozu na bazie Mocznika  dla produkcji wysokiej jakości warzyw i owoców.

 

© 2021 Instytut Ogrodnictwa