Pracownia Uprawy Warzyw i Grzybów Jadalnych
Kierownik
- dr Jacek Dyśko
tel.: +48 46 834 66 63, e-mail: Jacek.Dysko@inhort.pl
ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ
- Optymalizacja metod uprawy warzyw pod osłonami w obiegach zamkniętych oraz parametrów uprawowych podłoży bezglebowych, tradycyjnych i zawierających przetworzone odpady biodegradowalne stosowane w uprawie roślin warzywnych.
- Doskonalenie ekologicznej metody uprawy warzyw.
- Badanie wpływu różnych czynników uprawowych i zabiegów agrotechnicznych na wzrost, plonowanie i jakość roślin warzywnych.
- Ocena przydatności odmian do różnych warunków uprawy, metod i systemów produkcji.
- Ocena wartości gospodarczej i jakości nowych odmian warzyw, przydatności nawozów i podłoży oraz stymulatorów wzrostu w uprawie polowej i pod osłonami.
Pracownicy naukowi
- dr Agnieszka Stępowska
- dr Joanna Szumigaj-Tarnowska
Pracownicy inżynieryjno-techniczni
- mgr inż. Artur Kowalski
Pracownicy techniczni
- inż. Agnieszka Długosz
- mgr Andrzej Kowalski
- Alina Lichman
- Halina Łągiewska
- Dorota Marcinkowska
- mgr inż. Teresa Sabat
- mgr inż. Zbigniew Uliński