Rośliny warzywne
2020 rok
- Brzozowski P., Zmarlicki K. 2020. Perspektywy, szanse i zagrożenia dla produkcji kalafiorów, brokułów i kapusty. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 12 str.
- Janas R., Grzesik M., Góralska R., Wojska A. 2020. Doskonalenie produkcji nasiennej roślin warzywnych z wykorzystaniem fizjologicznych, fizycznych i biologicznych metod uszlachetniania nasion. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 9 str.
- Kłosińska U., Nowakowska M., Kamiński P., Szczechura W., Nowak K., Wrzodak A., Szwejda-Grzybowska J. 2020. Ocena wartości użytkowej linii i mieszańców kapusty głowiastej białej, marchwi, pomidora szklarniowego i gruntowego oraz ogórka polowego w roku 2020. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 30 str.
- Wojtania A., Kucharska D., Góraj-Koniarska J., Kiszczak W. 2020. Procedury rozmnażania in vitro wysokiej jakości materiału rozmnożeniowego truskawki, maliny, jagody kamczackiej i czosnku. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 10 str
2019 rok
- Brzozowski P., Zmarlicki K. 2019. Perspektywy, szanse i zagrożenia dla produkcji pomidorów pod osłonami. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 12 str.
- Janas R., Grzesik M., Góralska R., Chojnowska E. 2019. Doskonalenie produkcji nasiennej roślin warzywnych z wykorzystaniem fizjologicznych, fizycznych i biologicznych metod uszlachetniania nasion – raport z badań wykonanych w 2019 roku. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 10 str.
- Miszczak A. 2019. Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania – raport z badań wykonanych w 2019 roku. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 54 str.
- Nowakowska M., Kłosińska U., Szczechura W., Nowak K., Kamiński P. 2019. Ocena reakcji roślin pomidora na stres niedoboru wody (warunki kontrolowane). Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 10 str.
2018 rok
- Janas R., Grzesik M., Chojnowska E., Góralska R. 2018. Doskonalenie produkcji nasiennej roślin warzywnych (fasola, groch, rzodkiewka) z wykorzystaniem fizjologicznych, fizycznych i biologicznych metod uszlachetniania nasion przeznaczonych do wysiewu na plantacjach ekologicznych – raport z badań wykonanych w 2018 roku. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 s.
- Kłosińska U., Nowakowska M., Kamiński P., Kozik E.U., Szczechura W., Nowak K., Wrzodak A., Szwejda-Grzybowska J. 2018. Ocena wartości użytkowej genotypów kapusty głowiastej białej, ogórka, pomidora i marchwi – raport z badań wykonanych w 2018 roku. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 32 s.
- Miszczak A. 2018. Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania – raport za rok 2018. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 44 s.
- Sabat T., Wojciechowska E. 2018. Badanie przydatności do upraw ekologicznych odmian marchwi, pietruszki, selera, cebuli i buraka ćwikłowego, przeznaczonych na wczesny rynek. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 10 s.
- Zmarlicki K., Brzozowski P. 2018. Perspektywy, szanse i zagrożenia dla produkcji pieczarek. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 13 s.
2017 rok
- Janas R., Grzesik M., Chojnowska E., Góralska R. 2017. Ocena fizjologicznych, biologicznych i fizycznych metod uszlachetniania nasion roślin warzywnych przeznaczonych do wysiewu na plantacjach ekologicznych. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 s.
- Kłosińska U., Nowakowska M., Kamiński P., Kozik E.U. 2017. Ocena wartości użytkowej genotypów ogórka gruntowego, pomidora, kapusty głowiastej białej i marchwi pod względem poziomu odporności stresy biotyczne i abiotyczne, cech prozdrowotnych, wartości odżywczych i dobrej przydatności do przetwórstwa. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 29 s.
- Miszczak A. 2017. Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania – raport za rok 2017. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 51 s.
- Rutkowski K.P. i in. 2017. Jakość owoców i warzyw w zależności od technologii przechowywania. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 39 s.
- Rutkowski K.P. i in. 2017. Zawartość składników prozdrowotnych w owocach i warzywach w zależności od technologii przechowywania. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 22 s.
- Zmarlicki K., Brzozowski P. 2017. Rynek sałaty masłowej i lodowej oraz pakowanych gotowych do spożycia mieszanek sałat. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 13 s.
2016 rok
- Brzozowski P., Zmarlicki K. 2016. Uwarunkowania w produkcji papryki, ogórków gruntowych i buraków ćwikłowych. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 10 s.
- Janas R. 2016. Ocena fizjologicznych, biologicznych i fizycznych metod uszlachetniania nasion roślin warzywnych przeznaczonych do wysiewu na plantacjach ekologicznych. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Kłosińska U, Nowakowska M, Kamiński P., Kozik E.U. 2016. Ocena wartości użytkowej genotypów ogórka gruntowego, pomidora, kapusty głowiastej białej i marchwi pod względem poziomu odporności stresy biotyczne i abiotyczne, cech prozdrowotnych, wartości odżywczych i dobrej przydatności do przetwórstwa. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 28 s.
- Miszczak A. 2016. Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania – raport za rok 2016. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 36 s.
- Rutkowski K.P., Kosson R., Konopacka D., Grzegorzewska M., Markowski J., Mieszczakowska-Frąc M., Sikorska-Zimny K., Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Badełek E., Celejewska K., Matulska A., Piecko J. 2016. Zawartość składników prozdrowotnych w owocach i warzywach w zależności od technologii przechowywania. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 16 s.
- Rutkowski K.P., Kosson R., Konopacka D., Grzegorzewska M., Markowski J., Mieszczakowska-Frąc M., Sikorska-Zimny K., Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Badełek E., Celejewska K., Matulska A., Piecko J. 2016. Jakość owoców i warzyw w zależności od technologii przechowywania. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 25 s.
- Sabat T., Marcinkowska D., Rosińska J. 2016. Przydatność odmian warzyw strączkowych do upraw ekologicznych z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia i na nasiona. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 11 s.
2015 rok
- Brzozowski P., Marosz A., Zmarlicki K. 2015. Uwarunkowania w produkcji ogrodniczej w Polsce w 2015 roku. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 18 s.
- Janas R., Grzesik M. 2015. Doskonalenie sposobów produkcji i uszlachetniania nasion roślin warzywnych przeznaczonych do upraw ekologicznych. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 s
- Kamiński P, Kłosińska U, Nowakowska M, Nowicki M., Szczechura W., Kozik E.U. 2015. Ocena wartości użytkowej genotypów ogórka gruntowego, pomidora, kapusty głowiastej białej i marchwi pod względem poziomu odporności na stresy biotyczne i abiotyczne, cech prozdrowotnych, wartości odżywczych i dobrej przydatności do przetwórstwa. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 12 s.
- Miszczak A. 2015. Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 23 s.