Metodyki analityczne, metodyki oceny sensorycznej itp.
Metodyki i procedury analityczne
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2020. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach borówki niskiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 str.
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2020. Metodyka oznaczania kwasu elagowego w jeżynie. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 str.
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Majka A., Rutkowski K.P. 2020. Metodyka oznaczania likopenu w owocach pomidora. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 str.
- Majka A., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczenia pektyn ogółem w owocach jagody kamczackiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach żurawiny. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s. - Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach świdośliwy. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach jagody kamczackiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach jeżyny. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania kwasu askorbinowego w jeżynie. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Matulska A., Rutkowski K.P. 2015. Metodyka oznaczania kwasu askorbinowego, kwasu jabłkowego i kwasu cytrynowego w jabłkach, gruszkach i brzoskwiniach. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Połubok A., Rutkowski K.P. 2016. Metodyka oznaczania barwników antocyjanowych i karotenów w owocach brzoskwini metodą chromatograficzną. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Szwejda-Grzybowska J., Majka A., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczania karotenów w owocach róży owocującej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Szwejda-Grzybowska J., Rutkowski K.P. 2018. Metodyka oznaczania kwasów organicznych w brokułach. Część I – kwas askorbinowy. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Popińska-Gil W., Gędek E., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczania błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w owocach jagody kamczackiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 s.
- Szczęsna T. 2016. Procedura badawcza oznaczania kwasu szczawiowego i mrówkowego w miodzie. Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2 s.
- Szczęsna T. 2016. Procedura badawcza oznaczania tymolu i karwakrolu w miodzie. Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2 s.
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Rutkowski K.P. 2019. Metodyka oznaczania kwasu askorbinowego w owocach papryki. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 str.
Metodyki oceny sensorycznej
- Celejewska K., Rutkowski K.P., Skorupińska A., Ciecierska A. 2020. Metodyka oceny sensorycznej owoców wykazujących dużą zmienność biologiczną. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 str.
- Konopacka D., Celejewska K., Matulska A., Rutkowski K.P. 2016. Metodyka przygotowania surowców ogrodniczych do analizy sensorycznej. Część I. Ogólne zasady unifikacji prób owoców w doświadczeniach przechowalniczych. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 9 s.
- Konopacka D., Celejewska K., Rutkowski K.P. 2018. Metodyka przygotowania surowców ogrodniczych do analizy sensorycznej. Część II. Ocena sensoryczna surowców klimakterycznych i łatwo psujących się. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 s.
- Wrzodak A., Kosson R., Konopacka D., Rutkowski K.P. 2015. Metodyka oceny sensorycznej minimalnie przetworzonej marchwi i sałaty kruchej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 s.