PUBLIKACJE NAUKOWE

Mszyca paprociowa – Idiopterus nephrolepidis Davis, 1909 (Hemiptera, Aphididae, Aphidinae: Macrosiphini) – szkodnik paproci z rodzaju Athyrium i Davallia. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 23: 41-48.
Łabanowski G., Kowalska E
2015
Inhort
paprocie, mszyca paprociowa, cechy diagnostyczne


Multiple pie charts: unreadable, inefficient, and over-used.
Kozak M., Hartley J., Wnuk A., Tartanus M.
2015
Journal of Scholarly Publishing 46(3): 282-289.
graphical perception, interpretation, pie charts, visualization


Multivariate assessment of cultivars’ biodiversity among the Polish strawberry core collection.
Sieczko L., Masny A., Pruski K., Żurawicz E., Mądry W.
2015
Horticultural Science 42(2): 83-93.
Fragaria × ananassa, cluster analysis, parental forms, principal component analysis (PCA), strawberry breeding


Mutual relations between jasmonic acid and acibenzolar-S-methyl in the induction of resistance to fire blight (Erwinia amylovora) in apple trees.
Warabieda W., Markiewicz M., Wójcik D., Puławska J.
2015
Journal of Plant Pathology 97(1): 99-108.
Erwinia amylovora, induced resistance, salicylic acid, benzothiadiazole antagonism, synergism, fitness costs


Occurrence of the apple rust mite Aculus schlechtendali (Nal.) in organic cultivation of apple.
Danelski W., Badowska-Czubik T., Rozpara E.
2015
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 60(3): 25-27.
pordzewiacz jabłoniowy, Aculus schlechtendali, sad ekologiczny, EN apple rust mite, Aculus schlechtendali, organic orchard


Ocena dekoracyjności i przydatności do uprawy w warunkach Polski centralnej nowych odmian krzewów i traw ozdobnych. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 23: 63-76.
Marosz A.
2015
Inhort
ornamental evaluation, landscape plants, Forsythia, Miscanthus, Potentilla, Weigela


Ocena plonowania i jakość sensoryczna owoców mieszańców F1 pomidora szklarniowego. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 23: 155-165.
Wrzodak A., Nowakowska M., Kozik E. U.
2015
Inhort
hybrids F1, tomato fruit, yield, sensory analysis


Ocena potencjału aplikacyjnego wytłoków, pochodzących z przetwórstwa truskawek i malin na soki.
Kosmala M., Sójka M., Miszczak A., Sikorski P., Zagibajło K., Włodarek A., Czajka A., Robak J., Król B
2015
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. Fermentation, Friuts and Vegetable Industry 59(5): 15-17
owoce truskawki, maliny, wytłoki owocowe, pestycydy, elagotaniny, pomidory, alternarioza


Ocena skuteczności wybranych fungicydów w ochronie pieczarki (Agaricus bisporus) przed białą zgnilizną (Mycogone perniciosa).
Szumigaj-Tarnowska J., Uliński Z., Ślusarski C.
2015
Progress in Plant Protection 55(1): 107-113
wet bubble, Mycogone perniciosa, Agaricus bisporus, control, natural plant protection products, biała zgnilizna,  ochrona, naturalne preparaty roślinne


Ocena zmian struktury suszonej tkanki wiśni poddanej wstępnie obróbce osmotycznej wspomaganej ultradźwiękami.
Siucińska K., Dyki B., Murgrabia A., Pieczywek P.M., Konopacka D.
2015
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3(100): 123-137
tkanka roślinna, obróbka wstępna, ultradźwięki, suszenie, mikrostruktura