PUBLIKACJE NAUKOWE

Wpływ intensywnej uprawy warzyw na aktywność mikroorganizmów glebowych/ The effect of intensive tillage of vegetables on soil microbial activity
Smolińska U., Szczech M., Kowalska B., Oskiera M., Kowalczyk W.
2017
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 25: 115-129
soil microorganisms, tillage systems, dehydrogenase activity


Wpływ opryskiwania Tytanitem i Wapnovitem na plon i zdrowotność kapusty pekińskiej/ Effect of spraying with Tytanit and Wapnovit on the yield and healthiness of Chinese cabbage
Borkowski J., Kowalczyk W., Felczyńska A., Szczechura W.
2017
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 25: 187-195
Chinese cabbage, Brassica rapa L., tipburn, rotting, stress, calcium, titanium, foliar nutrition, Pectobacterium carotovorum


Wstępna ocena plonowania i siły wzrostu drzew czterech klonów wiśni na dwóch podkładkach/ Preliminary evaluation of yielding and growth vigor of four sour cherry clones on two rootstocks
Szymajda M., Żurawicz E.
2017
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 25: 155-164
sour cherry breeding, new cultivar, cherry rootstocks, yield


Wstępna ocena wzrostu i plonowania dwóch genotypów świdośliwy olcholistnej (Amelanchier alnifolia Nutt.) posadzonych w różnej rozstawie/ Preliminary evaluation of growth and yielding of two saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) genotypes planted in the different density
Pluta S., Seliga Ł., Lewandowski M., Żurawicz E.
2017
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 25: 95-104
Saskatoon berry, plant growth vigor, harvesting time, yield, fruit weight, Amelanchier alnifolia


Wstępna ocena wzrostu i plonowania wybranych odmian borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum L.)/ The preliminary assessment of plant growth and yielding of selected high-bush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cultivars
Seliga Ł., Pluta S.
2017
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 25: 105-114
blueberry, plant growth vigor, yield, fruit size, fruit quality


Wybrane wskaźniki wartości odżywczej i jakość sensoryczna dyni surowej i po upieczeniu/ Nutrition value and sensory quality of raw and baked pumpkin
Szwejda-Grzybowska J., Wrzodak A., Kaniszewski S.
2017
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 25: 145-154
fruits of pumpkin, baking, nutritional quality, sensory quality


. Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie
Adamczyk F., Bilińska E., Bojarszczuk J., Buchwald W., Czerwińska E., Danelski W., Deszcz E., Domańska J., Dymkowska-Malesa M., Erlichowska B., Feledyn-Szewczyk B., Fijoł-Adach E.B., Gaweł E., Grzelak M., Grzesik M., Jabłoński M., Janas R., Juliszewski T., Kazimierczak R., Kiełbasa P., Księżak J., Kucharski W.A., Leszczyńska D., Łowiński Ł., Mordalski R., Piłat A., Piskier T., Romanowska-Duda Z., Stalenga J., Staniak M., Szaroleta M., Szczepaniak J, Szparaga A, Tadeusiewicz R., Talarczyk W., Tylek P., Walczyk J, Zbytek Z.
2017
Monografia, tom 10. Red. Z. Zbytek; Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Poznań, 134 s. ISBN 978-83-940788-8-1



Wyniki produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw z produkcją jabłek w Polsce i w Niemczech w latach 2000-2014
Brzozowski P., Zmarlicki K.
2017
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(1): 9-13
koszty produkcji, dochodowość, jabłka, costs of production, profitability, apples


Wzrost znaczenia muchówek zadrowatych (Diptera: Phoridae) w uprawie pieczarki Agaricus bisporus (Lange) Imbach w Polsce/ The growing importance of scuttle flies (Diptera: Phoridae) in mushroom Agaricus bisporus (Lange) Imbach cultivation farms in Poland
Woszczyk K., Uliński Z.
2017
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 25: 175- 185
mushroom, Agaricus bisporus, Fungus gnats, Megaselia halterata, Me-gaselia nigra


X Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw pt.: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie
Mieszczakowska-Frąc M., Celejewska K
2017
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. Fermentation, Fruits and Vegetable Industry, 61(8): 40-42