Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego finansowane przez MRiRW w roku 2020

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji nasiennej polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji nasiennej upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego.
Opracowanie technologii produkcji nasiennej cebuli w systemie rolnictwa ekologicznego z uwzględnieniem zasad dobrej praktyki oraz możliwości zwiększenia potencjału plonotwórczego roślin nasiennych.

Kierownik zadania: dr Regina Janas

Sprawozdanie

Załącznik do sprawozdania: Przewodnik Uprawa cebuli (Allium cepa L.) na nasiona w systemach ekologicznych I rok uprawy - produkcja wysadków

 


Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych.

Kierownik zadania: dr Małgorzata Tartanus

Sprawozdanie

Załącznik do sprawozdania: Nasionnice: monitorowanie i zwalczanie w ekologicznych sadach czereśniowych i wiśniowych oraz plantacjach różnych gatunków roślin jagodowych

Załącznik do sprawozdania: Pędraki wciąż groźne nie tylko na ekologicznych plantacjach truskawek

 


Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej.
Możliwość wykorzystania substancji podstawowych w ograniczaniu występowania chorób bakteryjnych w ekologicznej uprawie pieczarki.

Kierownik zadania: dr inż. Joanna Szumigaj-Tarnowska

Sprawozdanie

 

Kwota dotacji w 2020 r. dla 3 zadań: 609 575,00 zł