Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego 2016 r.

Sadownictwo metodami ekologicznymi – badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom

Kierownik projektu: mgr inż. Witold Danelski

Sprawozdanie

Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi: Praktyczne aspekty ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami i w szklarniach

Kierownik projektu: dr Aneta Chałańska

Sprawozdanie

 

Sadownictwo metodami ekologicznymi: określenie optymalnej oraz minimalnej obsady upraw jagodowych, krzewów i drzew owocowych w towarowej produkcji ekologicznej z uwzględnieniem chorób i szkodników występujących w tych uprawach

Kierownik projektu: dr inż. Paweł Bielicki

Sprawozdanie


Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi – badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla towarowej uprawy ekologicznej warzyw i ziół. Opracowanie innowacyjnych bioproduktów i technologii dla poprawy jakości gleb w ekologicznych uprawach roślin warzywnych

Kierownik projektu: dr hab. Lidia Sas Paszt, prof. IO

Sprawozdanie


Określenie innowacyjnych rozwiązań oraz dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami ze szczególnym uwzględnieniem upraw roślin jagodowych, w tym truskawki, maliny i aronii

Kierownik projektu: dr hab. Barbara H. Łabanowska, prof. IO

Sprawozdanie

Sadownictwo metodami ekologicznymi - badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom

Kierownik projektu: dr hab. Barbara H. Łabanowska, prof. IO

Sprawozdanie


Wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów i środków ekologicznych do biologicznego zaprawiania nasion oraz zwalczania fitopatogenów w uprawach nasiennych wybranych gatunków roślin warzywnych

Kierownik projektu: dr Regina Janas

Sprawozdanie