EkoTechProdukt
Opracowanie innowacyjnych produktów i technologii dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych
Akronim: EkoTechProdukt
Wartość całkowita projektu: 22.738.111,88
Projekt badawczy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 1.3. Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Poddziałanie 1.3.1.
Okres trwania projektu: 02.03.2009 - 31.08.2015
Kontrakt nr UDA-POIG.01.03.01-10-109/08-00
Celem projektu jest poprawienie efektywności ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego trzech najważniejszych, pod względem gospodarczym, w Polsce gatunków roślin sadowniczych (jabłoń, wiśnia i truskawka).
Obejmuje on następujące zadania:
- Rozwój innowacyjnych środków produkcji dla ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego poprzez opracowanie inokulów mikoryzowych i bakteryjnych (naturalne symbionty mikroorganizmów), biostymulatorów dolistnych i doglebowych wzbogaconych mikrobiologicznie, kompostów wzbogaconego mikrobiologicznie, substancji ochronnych wzbogaconych mikrobiologicznie.
- Rozwój ekologicznych technologii produkcji w szkółkach.
- Ulepszenie ekologicznych technologii produkcji w sadach i na plantacjach truskawki.
- Opracowanie nowych maszyn i urządzeń technicznych służących do aplikacji ekologicznych środków produkcji.
- Ocena efektywności działania innowacyjnych środków produkcji i zastosowanych technologii na jakość i trwałość przechowalniczą owoców oraz pro-zdrowotne właściwości owoców.
- Ocena prozdrowotnych właściwości spożywanych owoców u wybranej grupy konsumentów, na podstawie wybranych markerów lub parametrów fizjologicznych.
- Ekonomiczna ocena zastosowania w praktyce opracowanych technologii i biopreparatów
Ponadto, planuje się stworzenie banku symbiotycznych, pożytecznych mikroorganizmów glebowych tzw. SYMBIO BANK, kolekcji symbiotycznych grzybów mikoryzowych i bakterii, naturalnie zasiedlających korzenie roślin sadowniczych.
Upowszechnianie i wdrożenie opracowanych technologii do praktyki sadowniczej zapewni trwałość wyników projektu oraz wpływ rezultatów projektu na dalszy rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Projekt realizowany jest przez konsorcjum składające się z dwóch partnerów: Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach (IO) i Uniwersytet Medyczny w Łodzi (UM).
W projekcie uczestniczą także podwykonawcy: Instytut Ochrony Roślin (IOR) w Poznaniu, Uniwersytet Warszawski (UW), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), Politechnika Koszalińska (PK).

Upowszechnianie uzyskanych wyników badań i wdrażanie opracowanych technologii realizowane będzie z udziałem wykonawców projektu, Krajowego Centrum Rolnictwa Ekologicznego w Radomiu oraz innych Ośrodków Doradztwa Rolniczego.
![]() |
![]() |
![]() |