II Międzynarodowe Sympozjum na temat produkcji owoców ekologicznych
II Międzynarodowe Sympozjum na temat produkcji owoców ekologicznych
USA, Leavenworth, 18-21 czerwca 2012 r.
Washington State University i Washington State Extension Service zorganizowały w Leavenworth, WA USA, w dniach 18-21 czerwca II Międzynarodowe Sympozjum poświęcone badaniom nad ekologiczną produkcją owoców. W sympozjum wzięło udział około 150 naukowców, doradców i rolników pochodzących ze wszystkich kontynentów. Podczas sesji omówiono i poddano dyskusji tematy dotyczące: produkcji roślinnej, ochrony roślin, genetyki, nawożenia gleb, przechowalnictwa, rynków zbytu, polityki i ekonomii oraz wpływu produkcji owoców ekologicznych na środowisko i ludzi. Bardzo interesujące były wystąpienia prelegentów prezentujących kluczowe trendy, które będą kształtować rozwój sektora ekologicznej produkcji owoców w następnej dekadzie. Podczas dyskusji w trakcie sympozjum (np. na temat dostępności środków ochrony roślin czy możliwości rozeznania rynków zbytu) przedstawiono ciekawe pomysły dotyczące kierunków badań, które spowodują, że produkcja owoców ekologicznych będzie jeszcze bardziej opłacalna. Większość prezentacji została zarejestrowana i są one dostępne dla wszystkich zainteresowanych na stronie http://www.tfrec.wsu.edu/pages/organicfruit2012/
Sympozjum było okazją do zaprezentowania efektów pracy i badań realizowanych w projekcie. Przedstawiono 3 prezentacje i 2 plakaty, wszystkie wywołały żywe zainteresowanie uczestników sympozjum. Pierwsza prezentacja dotyczyła wpływu różnych nawozów organicznych na fotosyntezę i metabolizm azotu. Kolejna, dotycząca wpływu nawozów organicznych na wzrost i jakość okulantów, została uznana przez doradców i rolników obecnych na sympozjum za bardzo ciekawą, gdyż wyniki badań sygnalizują duże możliwości w rozwoju produkcji roślin ekologicznych. Wyniki badań przedstawione przez dr. Doruchowskiego bardzo ożywiły dyskusję na temat wpływu różnego rodzaju opryskiwaczy i parametrów aplikacji na skuteczność zabiegów ochrony roślin wykonywanych produktami zawierającymi organizmy pożyteczne.
Dyskusje, które trwały również podczas sesji plakatowych, pozwoliły naukowcom na przedstawienie wyników swoich badań i bezpośrednią wymianę poglądów z uczestnikami sympozjum.
Podczas sympozjum zorganizowano zwiedzanie lokalnych gospodarstw ekologicznych i firm, które zajmują się produkcją i dystrybucją owoców ekologicznych. Miasto Leavenworth jest położone w regionie znanym na całym świecie z produkcji jabłek. W regionie tym jest również sporo gospodarstw, które zajmują się produkcją innych wysokiej jakości owoców ekologicznych, takich jak gruszki, jagody czy wiśnie. Podczas wyjazdu zwiedzono pierwsze certyfikowane gospodarstwo w stanie Waszyngton – farmę The Bownfield. Właściciel produkuje ekologiczne jabłka, wiśnie i morele oraz prowadzi sprzedaż bezpośrednią swoich produktów. W kolejnym gospodarstwie przedstawiono kilka nowych odmian nadających się do produkcji ekologicznej oraz różne metody przeciwdziałania „zmęczeniu gleby”.
Badania dotyczące różnych metod uprawy i przeciwdziałania „zmęczeniu gleby”, a także ochrony przed organizmami szkodliwymi zaprezentowano również w sadzie doświadczalnym WSU „Sunrise”. Badania prowadzone w tym sadzie uwzględniały różne rodzaje ściółkowania, uprawy gleby i stosowania różnych roślin okrywowych. Jak wykazano, włóknina stosowana na glebę może istotnie zwiększyć plonowanie drzew, a także zmniejsza potrzebę nawadniania i poprawia jakość gleby. Stosowanie roślin okrywowych, choć są one konkurencyjne w stosunku do drzew owocowych, poprawia również jakość gleby przez wzbogacanie jej w materię organiczną. Tradycyjny system uprawy (uprawa mechaniczna, mechaniczne usuwanie chwastów) uznano za najmniej skuteczny, ze względu na wysokie koszty, obniżenie jakości gleby i plenności roślin.
W sadzie „Sunrise” prowadzono również doświadczenia z użyciem „mączki” z różnych gatunków kapustnych celu ograniczenia efektu „zmęczenia” gleby. Wyniki doświadczeń wyraźnie pokazują, że zastosowanie mieszanki „mączki” z różnych gatunków, przemieszanie jej z glebą i przykrycie powierzchni gleby na 2 tygodnie folią VIF dało najlepsze wyniki i było tak samo skuteczne w zwalczaniu szkodliwych mikroorganizmów glebowych jak tradycyjna fumigacja chemiczna.
W sadzie tym prowadzi się badania nad nowym systemem dostarczania środków ochrony roślin przy użyciu „Stałego Zestawu Markiza Delivery System”. System ten zbudowany jest na istniejącym już systemie rozpinania drzew. Wprowadza się w niego sieć rur i opryskiwaczy, które są umieszczone pionowo, bezpośrednio w koronach drzew. System ten umożliwia precyzyjne dawkowanie pestycydów, a równocześnie umożliwia zmniejszanie ich dawek przy zwiększeniu ich skuteczności.
W trakcie wyjazdu zwiedzano również miejsca pakowania i dystrybucji owoców ekologicznych. Bardzo interesującym przykładem jest pakowalnia firmy Stemilt, która z przedsiębiorstwa rodzinnego przekształciła się w spółdzielnię zrzeszającą okolicznych producentów owoców ekologicznych i pochodzących z upraw zintegrowanych i prowadzącą sprzedaż tych owoców na całym świecie. Firma ta opracowała również własną metodę kompostowania i wykorzystuje do tego wszystkie odpady organiczne powstające w trakcie produkcji i dystrybucji owoców. Kompost produkowany w ten sposób służy wszystkim zrzeszonym producentom.
W stanie Waszyngton z powodzeniem uprawia się owoce ekologiczne w wielu gospodarstwach, ze względu na specyficzne warunki klimatyczne. Suchy klimat półpustynny przy dostępności wody umożliwia wydajną uprawę, a równocześnie wyraźnie ogranicza występowanie chorób roślin, takich jak chociażby parch jabłoni, który w tym regionie praktycznie nie występuje. Produkcja owoców ekologicznych skoncentrowana jest głównie w gospodarstwach zrzeszonych w spółdzielniach lub przedsiębiorstwach, które skupują wyprodukowane owoce i zajmują się ich dystrybucją (w kraju i za granicą) przez sieci sprzedaży hurtowej i detalicznej.
Rolnicy podkreślali, że stosowanie różnych strategii marketingowych w celu zwiększania dochodów jest równie ważne jak techniczne aspekty produkcji owoców ekologicznych. Możliwości produkcji i zorientowanie na rynek w odwiedzanych gospodarstwach są imponujące. Nie może więc zaskakiwać fakt, że w stanie Waszyngton jabłka ekologiczne są produkowane na 10% ogólnej powierzchni produkcji jabłek w całym stanie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |