POLAGRA FOOD – Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych

Poznań na kilka dni (30 września – 3 października 2019 roku) stał się miejscem spotkań największych przedstawicieli z branży spożywczej z całego świata. Międzynarodowe Targi  Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD miały charakter B2B (business-to-business). Celem Targów było zbudowanie relacji handlowych między producentami żywności a odbiorcami biznesowymi: sprzedawcami w sieciach handlowych, hurtownikami oraz detalistami. W jednym miejscu prezentowane były największe osiągnięcia w branży spożywczej oraz nowe produkty, które niedawno weszły na rynek lub dopiero się na nim pojawią. W czasie POLAGRY, podczas licznych szkoleń oraz prelekcji, poruszane były tematy ważne dla sektora, m.in dotyczące perspektyw rozwoju, wymogów legislacyjnych czy trendów konsumenckich.

Na wspólnej powierzchni „Wyspie innowacji” jednostki naukowo-badawcze oraz Centrum Doradztwa Rolniczego, nadzorowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezentowały nowości oraz aktualnie realizowane u siebie badania z zakresu branży spożywczej. Wśród wystawców był również Instytut Ogrodnictwa, który reprezentowała pani Dyrektor – dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO. Na swoim stoisku Instytut eksponował owoce z własnych sadów oraz produkty spożywcze typu smoothie, suszone owoce żurawiny oraz soki firmy Korab Garden, przygotowane zgodnie z technologią i recepturą opracowaną w IO. Na stoisku IO upowszechniane były także materiały promujące działania projektu BIOGLEBA „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”. Odwiedzający otrzymywali ulotki oraz materiały szkoleniowe.