"Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń"

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020

Targi sadownictwa i warzywnictwa w Nadarzynie

Coroczne Targi Warzywnictwa i Sadownictwa są jedną z największych wystaw ogrodniczych w środkowej Europie i miejscem spotkań producentów z dostawcami urządzeń i środków do produkcji sadowniczej i warzywniczej. W tym roku, dziewiąta już edycja Targów TSW odbyła się 9 i 10 stycznia w Nadarzynie. Podczas tego wydarzenia prezentowane były najnowsze maszyny ogrodnicze, nowoczesne konstrukcje tuneli foliowych i szklarni, urządzenia do nawadniania pakowania owoców i warzyw i wiele innych. Oprócz tego na stoiskach wystawiano materiały szkółkarskie, nasiona, nawozy i biostymulatory, chemiczne i biologiczne środki ochrony roślin, a także preparaty przeznaczone do poprawy żyzności i aktywizacji funkcji gleby. Swoje oferty prezentowało kilkuset wystawców z Polski i z zagranicy m.in. z Włoch, Niemiec, Holandii, Austrii, Francji. Odwiedzający mogli również skorzystać z fachowego poradnictwa i zapoznać się z ofertami usług dla ogrodnictwa.

Ważną częścią Targów są konferencje tematyczne, podczas których prezentowane są liczne wykłady dotyczące zarówno zagadnień praktycznych, jak i najnowszych osiągnięć naukowych w ogrodnictwie. W tym roku przygotowano następujące bloki tematyczne:

  • · konferencja truskawkowa,
  • · ekologia w ogrodnictwie – czy to się opłaca?
  • · uprawy pod osłonami,
  • · konferencja sadownicza,
  • · warzywa polowe,
  • · perspektywiczne gatunki ogrodnicze.

W czasie wykładów słuchacze mogli zapoznać się z aktualnymi zaleceniami dla uprawy truskawek, a także z nowymi technologiami w uprawach tunelowych i polowych warzyw. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniom związanym z produkcją ekologiczną warzyw i owoców w Polsce i za granicą. Omówiono aktualne problemy w ogrodnictwie ekologicznym i możliwości ich rozwiązywania. Przedstawiono ostatnie wyniki badań dotyczące pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych. Zainteresowanie budziły także prezentacje dotyczące uprawy i wprowadzania na rynek dotychczas mało popularnych gatunków owoców jak dereń jadalny czy mini-kiwi. Słuchacze mieli możliwość wysłuchania wystąpień przedstawicieli licznych firm, którzy prezentowali najnowsze produkty oraz zalecenia dotyczące ich stosowania.

W czasie Targów, na jednym ze stoisk promowano również projekt BIOGLEBA i zachęcano zwiedzających wystawę rolników do uczestnictwa w organizowanych w 2019 r. szkoleniach pt. „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”. Odwiedzających informowano o roli mikroorganizmów w produkcji rolnej i utrzymaniu żyzności gleby i zachęcano do zainteresowania się zagadnieniami związanymi z ochroną gleb użytkowanych w rolnictwie. Szczególnie, że o aktualności tych problemów świadczą również tematy poruszane na konferencji oraz wyraźny wzrost zainteresowania środkami, których zadaniem jest podtrzymanie i poprawa żyzności gleby. Podczas dwudniowych targów odwiedzającym przekazano wiele materiałów informacyjnych dotyczących projektu oraz tematyki poruszanej na szkoleniach. Rozmowy prowadzone z odwiedzającymi stoisko wskazują na duże zainteresowanie tymi zagadnieniami.

POWIĄZANE TAGI:

© 2018 Instytut Ogrodnictwa