Szkolenie „Innowacyjne technologie mikrobiologiczne w uprawie roślin”
Skierniewice, 25 listopada 2019 r.
25 listopada 2019 roku w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyło się szkolenie pt. „Innowacyjne technologie mikrobiologiczne w uprawie roślin”, które zorganizowane zostało w ramach zadań 3.2 i 5.1. Programu Wieloletniego IO (2015-2020) „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”. Szkolenie otworzyła dr hab. Lidia Sas-Paszt, prof. IO pierwszym wykładem na temat mikrobiologicznych technologii w uprawie roślin ogrodniczych – widzianych jako szansa na poprawę jakości plonów i żyzności gleby. Dr Anna Lisek omówiła zastosowanie technik biologii molekularnej do identyfikacji pożytecznych mikroorganizmów w bionawożeniu roślin, natomiast mgr Paweł Trzciński – sposób selekcji i biochemicznej identyfikacji mikroorganizmów stymulujących i wzrost i plonowanie roślin o działaniu ochronnym. Wpływ bionawożenia na występowanie arbuskularnych grzybów mikoryzowych w korzeniach roślin ogrodniczych, jak i na strukturę systemu korzeniowego w uprawie roślin sadowniczych przedstawili mgr Edyta Derkowska i mgr Sławomir Głuszek. Dr Krzysztof Górnik omówił natomiast mikrobiologiczne technologie poprawy jakości materiału siewnego roślin warzywnych. Podczas szkolenia upowszechniano także wyniki uzyskane w trakcie realizacji projektu BIO-FERTIL. W szkoleniu wzięło udział 35 osób, w tym sadownicy i rolnicy oraz przedstawiciele: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, grup producenckich, firm branżowych, prasy specjalistycznej oraz Instytutu Ogrodnictwa.
© 2021 Instytut Ogrodnictwa