Wręczenia krajowej nagrody naukowej z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka

Wręczenie krajowej nagrody naukowej z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka
Skierniewice 12 lipca 2012 r.

W dniu 12 lipca 2012 r. w Instytucie Ogrodnictwa odbyła się ceremonia wręczenia krajowej nagrody naukowej z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka dr Beacie Kowalskiej za pracę doktorską zatytułowaną „Charakterystyka bakterii patogenicznych występujących na cebuli (Allium cepa L.) i metody ich zwalczania".

Nagrodę wręczył w imieniu kapituły jej przewodniczący prof. dr hab. Franciszek Adamicki wraz z jej członkiem i współfundatorem dr Hanną Chroboczek Kelker, w obecności przedstawicieli Rady Naukowej Instytutu Ogrodnictwa oraz promotora pracy doktorskiej Pani dr hab. Urszuli Smolińskiej profesora IO.

Krajowa nagroda naukowa z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka przyznawana jest młodym pracownikom naukowym za wybitne prace doktorskie wykonane w krajowych placówkach naukowych. Nagrodę przyznaje KAPITUŁA NAGRODY powołana przez Radę Naukową Instytutu Warzywnictwa  w dniu 28 kwietnia 2009 r.  Kapituła Nagrody składa się z 11 specjalistów z dziedziny warzywnictwa i członków Rodziny Profesora E. Chroboczka, którzy byli założycielami i pierwszymi darczyńcami nagrody. Konkurs ogłaszany jest co dwa lata. Nagrodę stanowi dyplom i kwota pieniężna w wysokości 1000 EUR.

W obecnym konkursie Kapitule zapewnia pomoc techniczno-organizacyjną Dyrekcja i Rada Naukowa Instytutu Ogrodnictwa.

 
 
 
       

Foto: Marek Nowak