Wręczenia krajowej nagrody naukowej z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka
![]() |
Wręczenie krajowej nagrody naukowej z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka Skierniewice 12 lipca 2012 r. |
W dniu 12 lipca 2012 r. w Instytucie Ogrodnictwa odbyła się ceremonia wręczenia krajowej nagrody naukowej z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka dr Beacie Kowalskiej za pracę doktorską zatytułowaną „Charakterystyka bakterii patogenicznych występujących na cebuli (Allium cepa L.) i metody ich zwalczania".
Nagrodę wręczył w imieniu kapituły jej przewodniczący prof. dr hab. Franciszek Adamicki wraz z jej członkiem i współfundatorem dr Hanną Chroboczek Kelker, w obecności przedstawicieli Rady Naukowej Instytutu Ogrodnictwa oraz promotora pracy doktorskiej Pani dr hab. Urszuli Smolińskiej profesora IO.
Krajowa nagroda naukowa z zakresu warzywnictwa im. Profesora Emila Chroboczka przyznawana jest młodym pracownikom naukowym za wybitne prace doktorskie wykonane w krajowych placówkach naukowych. Nagrodę przyznaje KAPITUŁA NAGRODY powołana przez Radę Naukową Instytutu Warzywnictwa w dniu 28 kwietnia 2009 r. Kapituła Nagrody składa się z 11 specjalistów z dziedziny warzywnictwa i członków Rodziny Profesora E. Chroboczka, którzy byli założycielami i pierwszymi darczyńcami nagrody. Konkurs ogłaszany jest co dwa lata. Nagrodę stanowi dyplom i kwota pieniężna w wysokości 1000 EUR.
W obecnym konkursie Kapitule zapewnia pomoc techniczno-organizacyjną Dyrekcja i Rada Naukowa Instytutu Ogrodnictwa.
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Foto: Marek Nowak