Warsztaty Szkoleniowo-Wdrożeniowe Projektu LIFE+
![]() |
Warsztaty Szkoleniowo-Wdrożeniowe Projektu LIFE+ |
W dniach 19-20 kwietnia 2012 r. odbyły w Cedzynie k/ Kielc Warsztaty Szkoleniowo-Wdrożeniowe Projektu LIFE+ „Zrównoważone stosowanie fumigantów chemicznych do zwalczania organizmów szkodliwych w glebie w uprawach ogrodniczych (SustUse Fumigants)”.
Głównymi celami projektu są:
- Promowanie stosowania zrównoważonych strategii ochrony roślin przed chorobami odglebowymi w ogrodnictwie.
- Promowanie zrównoważonego wykorzystywania fumigantów chemicznych w uprawach ogrodniczych.
-
Utrzymywanie konkurencyjności europejskiego ogrodnictwa, w szczególności rynku polskiego, włoskiego i greckiego na zglobalizowanym rynku światowym.
- Promowanie badań w zakresie zrównoważonego stosowania pestycydów do kontroli organizmów szkodliwych w glebie.
Projekt jest realizowany w dwóch agro-ekosystemach Morza Śródziemnego (Włochy i Grecja) oraz w agro-ekosystemie charakterystycznym dla Europy Środkowej (Polska). Oprócz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach w projekcie uczestniczą: Centrum Innowacji w Sektorze Rolno-Środowiskowym AGROINNOVA przy Uniwersytecie w Turynie, Uniwersytet Rolniczy w Atenach oraz firmy JWC Project, Warszawa i firma Dow AgroScience Italia.
Projekt jest finansowany z udziałem instrumentu finansowego Life Wspólnoty Europejskiej (LIFE08 ENV/IT/000432).
Celem Warsztatów było upowszechnienie wyników uzyskanych z badań prowadzonych w ramach projektu. Organizatorami Warsztatów byli Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach (koordynator prof. dr hab. Piotr Sobiczewski) oraz firma JWC Project Warszawa (dr Jolanta Ciesielska). W Warsztatach uczestniczyło około 40 osób, w tym przedstawiciele administracji publicznej związanej z ochroną roślin, gminnych władz samorządowych, Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu i Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Radomiu, służby doradcze w zakresie ogrodnictwa, producenci warzyw i truskawek, przedstawiciele firmy ‘Solfum’ wykonującej zabiegi fumigacyjne oraz pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa. Czasopismo ‘Jagodnik’ sprawowało patronat medialny nad Warsztatami.
W trakcie Warsztatów przedstawiono 11 referatów i doniesień, w których m.in. omówiono wyniki badań nad dezynfekcją gleby z zastosowaniem fumigantów chemicznych i metod proekologicznych, takich jak odkażanie gleby aktywną parą, biofumigacja z wykorzystaniem mączki z nasion gorczycy abisyńskiej oraz użycie grzybów z rodzaju Trichoderma. Zaprezentowano także doniesienia na temat zrównoważonego stosowania pestycydów w świetle Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE, nowoczesnych metod technologicznych w produkcji ekologicznej, problemów związanych z uprawą i ochroną truskawki oraz papryki.
Warsztaty zakończyły się pobytem w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach k. Radomia, należącym do CDR w Radomiu.