Warsztaty Szkoleniowo-Wdrożeniowe Projektu LIFE+

Warsztaty Szkoleniowo-Wdrożeniowe Projektu LIFE+
Cedzyna k/ Kielc, 19-20 kwietnia 2012 r.

                                   

 

W dniach 19-20 kwietnia 2012 r. odbyły w Cedzynie k/ Kielc Warsztaty Szkoleniowo-Wdrożeniowe Projektu LIFE+ „Zrównoważone stosowanie fumigantów chemicznych do zwalczania organizmów szkodliwych w glebie w uprawach ogrodniczych (SustUse Fumigants)”.

Głównymi celami projektu są:

  1. Promowanie stosowania zrównoważonych strategii ochrony roślin przed chorobami odglebowymi w ogrodnictwie.
  2. Promowanie zrównoważonego wykorzystywania fumigantów chemicznych w uprawach ogrodniczych.
  3. Utrzymywanie konkurencyjności europejskiego ogrodnictwa, w szczególności rynku polskiego, włoskiego i greckiego  na zglobalizowanym rynku światowym.
  4. Promowanie  badań w zakresie zrównoważonego stosowania pestycydów do kontroli organizmów szkodliwych w glebie.

Projekt jest realizowany w dwóch  agro-ekosystemach Morza Śródziemnego (Włochy i Grecja) oraz w agro-ekosystemie charakterystycznym dla Europy Środkowej (Polska). Oprócz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach w projekcie uczestniczą: Centrum Innowacji w Sektorze Rolno-Środowiskowym AGROINNOVA przy Uniwersytecie w Turynie,  Uniwersytet Rolniczy w Atenach oraz firmy JWC Project, Warszawa i   firma Dow AgroScience Italia.
Projekt jest finansowany z udziałem instrumentu finansowego Life Wspólnoty Europejskiej (LIFE08 ENV/IT/000432).

 Celem Warsztatów było upowszechnienie wyników uzyskanych z badań prowadzonych w ramach projektu. Organizatorami Warsztatów byli Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach (koordynator prof. dr hab. Piotr Sobiczewski) oraz firma JWC Project Warszawa (dr Jolanta Ciesielska). W Warsztatach uczestniczyło około 40 osób, w tym przedstawiciele administracji publicznej związanej z ochroną roślin, gminnych władz samorządowych, Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu i Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Radomiu, służby doradcze w zakresie ogrodnictwa, producenci warzyw i truskawek, przedstawiciele firmy ‘Solfum’ wykonującej zabiegi fumigacyjne oraz pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa. Czasopismo ‘Jagodnik’ sprawowało patronat medialny nad Warsztatami.

 W trakcie Warsztatów przedstawiono 11 referatów i doniesień, w których m.in. omówiono wyniki badań nad dezynfekcją gleby z zastosowaniem fumigantów chemicznych i metod proekologicznych, takich jak odkażanie gleby aktywną parą, biofumigacja z wykorzystaniem mączki z nasion gorczycy abisyńskiej oraz użycie grzybów z rodzaju Trichoderma. Zaprezentowano także doniesienia na temat  zrównoważonego stosowania pestycydów w świetle Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE, nowoczesnych metod technologicznych w produkcji ekologicznej, problemów związanych z uprawą i ochroną truskawki oraz papryki.    

Warsztaty zakończyły się pobytem w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach k. Radomia, należącym do CDR w Radomiu. 

Fotoreportaż