Warsztaty – Nauka Praktyce pt. „Innowacyjne technologie przechowywania owoców i warzyw”

Warsztaty – Nauka Praktyce pt. „Innowacyjne technologie przechowywania owoców i warzyw”
Skierniewice, 19 kwietnia 2012 r.

 

W dniu 19 kwietnia 2012 r. odbyły się Warsztaty – Nauka Praktyce zorganizowane w ramach Międzynarodowej Konferencji Naukowej pt. „Innowacyjne technologie przechowywania owoców i warzyw” i stanowiły jej pierwszą część.  Organizatorami warsztatów byli: Instytutu Ogrodnictwa – Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Sekcja Przechowalnictwa Komitetu Nauk Ogrodniczych Polskiej Akademii Nauk.Warsztatom przewodniczył i prowadził prof. dr hab. Franciszek Adamicki – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa wspólnie z dr Krzysztofem Rutkowskim.

Warsztaty zostały skierowane przede wszystkim do producentów owoców i warzyw działających w zorganizowanych Grupach Producenckich, jak również do indywidualnych ogrodników oraz potencjalnych inwestorów zainteresowanych budową i eksploatacją obiektów chłodniczych, w których można zastosować innowacyjne technologie przechowalnicze. Celem organizatorów było przybliżenie uczestnikom, w sposób najbardziej obiektywny, informacji dotyczących innowacyjnych, niskotlenowych technologii przechowalniczych. Szczególny nacisk położono na praktyczne aspekty omawianych technologii oraz wymagania techniczne jakie powinny spełniać obiekty przechowalnicze i ich wyposażenie Wykłady wprowadzające wygłosili: dr Krzysztof Rutkowski i dr Zbigniew Jóźwiak z Pracowni Przechowalnictwa  Owoców Instytutu Ogrodnictwa, a swoje doświadczenia w tworzeniu innowacyjnych niskotlenowych technologii przechowywania produktów ogrodniczych przedstawiły europejskie firmy, które zgłosiły swój udział w warsztatach w celu zaoferowania innowacyjnych niskotlenowych technologii przechowywania produktów ogrodniczych. W drodze losowania ustalono następującą kolejność prezentacji: Fruit Control Equipments, Marvil Engineering srl, Frigotec GmbH, Storex oraz Isolcell.

Profesor dr hab. Franciszek Adamicki, Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa, otwierając Warsztaty wspomniał, że nie przypadkowo odbywają się one w Skierniewicach. To właśnie tutaj, w latach 30. ubiegłego wieku profesor Emil Chroboczek zpoczątkował badania nad przechowywaniem produktów ogrodniczych, dokładnie pół wieku temu (w roku 1962) profesor Edward Lange rozpoczął w Instytucie Sadownictwa organizowanie bazy technicznej do prowadzania badań nad przechowywaniem jabłek w  kontrolowanych atmosferach. Podjęte próby i szybkie sukcesy dały inspirację do dalszych działań na rzecz stworzenianajnowocześniejszego przechowalnictwa w Polsce. ObecnieInstytut Ogrodnictwa w Skierniewicach posiada najlepszą w Polsce bazę do prowadzenia badań z zakresu przechowalnictwa owoców i warzyw, należy również do czołowych ośrodków naukowo-badawczych w Europie w tej dziedzinie.

W Warsztatach – ‘Nauka Praktyce’ wzięło udział ponad sto osób, wśród nich: Mirosław Maliszewski - Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Prezes Związku Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej, dr. Witold Boguta – Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, dr. Romuald Ozimek – Prezes Związku Sadowników Polskich, prezesi Grup Producenckich, przedstawiciele firm przechowalniczych, producenci owoców i warzyw oraz pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa oraz producenci owoców i warzyw.

 Druga część Międzynarodowej Konferencji Naukowej pt. „Innowacyjne technologie przechowywania owoców i warzyw” skierowana głównie do pracowników naukowych uczelni i instytutów badawczych jak również pracowników ODR, zainteresowanych sadowników i przedstawicieli firm z branży przechowalnictwa owoców i warzyw, odbędzie się również Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach w dniu 20 listopada 2012 roku, na którą wszystkich zainteresowanych organizatorzy serdecznie zapraszają. .

Fotoreportaż