Warsztaty "Zarządzanie glebą w rzędach i międzyrzędziach w ekologicznych sadach jabłoniowych"
17 października 2019 roku w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyły się warsztaty „Zarządzanie glebą w rzędach i międzyrzędziach w ekologicznych sadach jabłoniowych” zorganizowane w ramach projektu DOMINO „Dynamiczne ściółkowanie gleby i stosowanie recyklingowanych ulepszaczy glebowych w celu zwiększania różnorodności biologicznej, odporności i zrównoważonego rozwoju intensywnych, ekologicznych sadów owocowych i winnic”, finansowanego z programu ERA-NET Core Organic Cofund realizowanego w ramach konkursu „Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming System”.
Pierwszym punktem spotkania była wizyta w sadzie, gdzie dr Małgorzata Tartanus oraz dr hab. Eligio Malusa, prof. IO demonstrowali gościom doświadczenia prowadzone w ramach projektów. Dr. Simone Priori oraz Dr. Lorenzo D’Avino z Centrum Rolnictwa i Środowiska (CREA) z Florencji zaprezentowali ciekawy pokaz badania profilu glebowego i rizosfery. Część teoretyczną rozpoczął wykład prof. dr hab. Jadwigi Andrzejewskiej z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy o potencjale użytkowym koniczyny kaukaskiej i rutwicy wschodniej. Dr Małgorzata Tartanus w swoim wystąpieniu omówiła efekty innowacyjnego zarządzania glebą, natomiast mgr Monika Michalecka, dr Małgorzata Sekrecka i dr hab. Grażyna Soika, prof. IO – wpływ zarządzania glebą na bioróżnorodności mikroorganizmów i występowania pożytecznej i szkodliwej entomofauny.
Była to również doskonała okazja do inauguracji prac związanych z projektem BioFruitNet „Zwiększanie innowacyjności ekologicznej produkcji owoców poprzez silną sieć wiedzy”, finansowanym w ramach programu Horizon 2020. Dr Eligio Malusa, prof. IO przedstawił zamysł projektu BioFruitNet, którego rezultaty mogą położyć podwaliny pod dynamiczny rozwój przedsiębiorczości związanej z branżą ekologiczną.
Warsztaty zakończyła dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa, która podsumowała spotkanie i podziękowała producentom żywności ekologicznej, przedstawicielom uczelni wyższych, inspektorom rolnictwa ekologicznego, doradcom z ODR, przedstawicielom prasy i firm branżowych oraz pracownikom Instytutu Ogrodnictwa za przybycie. Zapewniła również, że Instytut Ogrodnictwa będzie wspierał realizację ekologicznych projektów.