Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie
W dniach 31 sierpnia – 1 września 2019 roku odbyły się w Częstochowie Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie, którym towarzyszyły XXVIII Krajowa Wystawa Rolnicza oraz XX Dni Europejskiej Kultury Ludowej. Organizatorem wydarzenia był Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego przy współudziale Urzędu Miasta Częstochowy. Honorowy patronat nad imprezą objął między innymi Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej – Andrzej Duda.
Krajową Wystawę Rolniczą oraz jubileuszowe Dni Europejskiej Kultury otworzyli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski oraz Krajowy Duszpasterz Rolników – Biskup Edward Białogłowski.
Wystawa cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno ze strony zwiedzających, jak i wystawców, wzięło w niej udział ponad 400 firm i instytucji. Prezentowały one różnorodny asortyment, m.in. maszyny rolnicze, nasiona, sadzonki drzew i krzewów owocowych i ozdobnych, produkty regionalne oraz rękodzieło ludowe. Na wspólnym stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i jego spółek udzielano informacji na temat prowadzonych przez nich działań, projektów i kampanii.
Na wystawie prezentowały się także instytuty naukowe, w tym Instytut Ogrodnictwa, który reprezentowała pani Dyrektor – dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO. Na stoisku Instytutu Ogrodnictwa promowany był Program Wieloletni IO „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego” oraz Program Wieloletni IHAR-PIB/IO „Tworzenie naukowych podstaw postępu biologicznego i ochrona roślinnych zasobów genowych źródłem innowacji i wsparcia zrównoważonego rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju”. Prezentowane były również aktualnie realizowane projekty badawcze, w tym BIOGLEBA „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”, GoodBerry „Poprawa stabilności cech wysokiej jakości owoców jagodowych w różnych środowiskach i systemach uprawy dla korzyści europejskich producentów i konsumentów” oraz BioSafeFood „Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami”