Międzynarodowy Kongres Mikrobiologiczny

Międzynarodowy Kongres Mikrobiologiczny
Pekin, 30 lipca - 1 sierpnia 2011 r.

W dniach 30.07-1.08. 2011 odbył się w Pekinie I Światowy Kongres Mikrobiologiczny (Microbes-2011) o tematyce: From Disease Management to Industrial Biotechnology („Od ochrony zdrowia do biotechnologii przemysłowej”, obejmujący tematykę ochrony zdrowia oraz zastosowania pożytecznych mikroorganizmów glebowych w biotechnologii przemysłowej i w uprawach roślin. Kongres obejmował 300 sesji, wzięło w nich udział 1500 uczestników z całego świata. Zaprezentowano 600 prezentacji oraz 150 posterów naukowych i technologicznych.

Kongres składał się z pięciu Sympozjów:

Kongresowe Sympozjum Mikologiczne obejmowało 13 Sesji, w których wystąpiło 70 prelegentów, w tym 4 z Polski. Wiele miejsca poświęcono wykorzystaniu pożytecznych mikroorganizmów glebowych w uprawach sadowniczych.

Dr Lidia Sas-Paszt, kierownik Pracowni Rizosfery Instytutu Ogrodnictwa, przewodniczyła sesji: ISM 10 w dniu 1.08.2011. pt. Grzyby wykorzystywane w produkcji win, mikonanotechnologie, enzymy grzybowe i wykorzystanie grzybów w bioremediacji.

Przedstawione referaty były zróżnicowane tematycznie, dotyczyły wykorzystania drożdży w bioremediacji (prof. Wojciech Ambroziak i dr Edyta Kordialik-Bogacka z Politechniki Łódzkiej, Polska), wykorzystanie grzybów m.in. do produkcji etanolu (dr Hiroshi Shoji), wpływu bioproduktów na występowanie arbuskularnych grzybów mikoryzowych (AMF) w rizosferze roślin truskawki (dr Lidia Sas Paszt), wpływu aktywności enzymów w przechowywaniu grzybów jadalnych (Prof. Kenichiro Minato), ekspresji genów grzybów odpowiedzialnych za rozkład drewna (prof. Toshikazu Irie) oraz funkcjonowania miozyny w podstawczakach (Dr Kohsuke Hashimoto).