Narodowa Wystawa Rolnicza
W dniach 30 listopada – 2 grudnia 2018 roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się Narodowa Wystawa Rolnicza zorganizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach obchodów stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Wystawa oraz towarzyszące jej konferencje miały pokazać, jakie zmiany dokonały się na polskiej wsi na przestrzeni tych lat. Gościem szczególnym był prezydent Rzeczypospolitej Polskiej – Andrzej Duda.
W trzech pawilonach wystawowych zaprezentowało się ponad dwustu wystawców, w tym: producenci i przetwórcy rolni, koła gospodyń wiejskich, szkoły rolnicze, urzędy marszałkowskie, organizacje branżowe, gospodarstwa agroturystyczne, muzea, instytuty badawcze oraz uniwersytety rolnicze. Wspólną przestrzeń nazwaną „Nauka i Doradztwo – Praktyce Rolniczej” zajęły instytuty naukowo-badawcze oraz Centrum Doradztwa Rolniczego. Instytut Ogrodnictwa, w ramach promocji zdrowotnych i smakowych walorów owoców z rodzimych sadów, zaprezentował ekspozycję i przeprowadził degustację jabłek odmian przez siebie wyhodowanych. Odwiedzający mieli okazję do porównania ich smaku ze smakiem owoców dawnych odmian, a także ze smakiem jabłek brandowanych marką Amela wyprodukowanych bez pozostałości po środkach ochrony roślin dzięki innowacyjnej technologii opracowanej przez partnerów Klastra „Polska Natura” i wdrożonej przez sadowników z Gminy Błędów. Mogli również rozsmakować się w naturalnych 100% sokach NFC tłoczonych na zimno z owoców pochodzących głównie z Ekologicznego Sadu Doświadczalnego IO w Nowym Dworze-Parceli, a także w tych przekazanych przez producenta żywności BIO Organic Korab Garden (jednostki wdrażającej recepturę opracowaną w Instytucie Ogrodnictwa w ramach badań podstawowych prowadzonych na rzecz rolnictwa ekologicznego). Koneserzy mogli spróbować i poznać dobroczynne właściwości miodów z instytutowych pasiek. Wśród atrakcyjnych aranżacji kwiatowych prezentowane były niespotykane i ciekawe gatunki grzybów uprawnych udostępnione przez Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych, jabłka odmian wyhodowanych w IO z dąbrowickiego sadu oraz produkty wytworzone na bazie ekologicznego materiału roślinnego takie jak: nektary, smoothie, susze i chipsy owocowo-warzywne. W ramach PW IHAR-PIB/IO przygotowano ekspozycję owoców, warzyw i nasion roślin miododajnych z kolekcji zgromadzonej w Instytucie. W specjalnie przygotowanej przestrzeni – strefie wiedzy, zwiedzający mogli zapoznać się z materiałami promującymi wyniki uzyskane podczas realizacji projektów badawczych Instytutu Ogrodnictwa: Programu Wieloletniego IO 2015-2020 „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”, Programu Wieloletniego IHAR-PIB/IO 2015-2020 „Tworzenie naukowych podstaw postępu biologicznego i ochrona roślinnych zasobów genowych źródłem innowacji i wsparcia zrównoważonego rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju” oraz projektu BIOGLEBA „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”.
Wystawa, podobnie jak i stoisko Instytutu Ogrodnictwa cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem zwiedzających.