Dzień ekologicznej produkcji owoców

W dniu 7 czerwca br. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyło się szkolenie na temat ekologicznej produkcji owoców, zorganizowane w ramach projektu InnoFruit nr #R004 współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Regionu Morza Bałtyckiego. Pierwszy wykład dotyczący produkcji owoców ekologicznych oraz ich sytuacji na rynku przedstawił dr Krzysztof Zmarlicki, który omówił także cele projektu InnoFruit. Dr hab. Elżbieta Rozpara, prof. IO zaprezentowała mało znane gatunki roślin sadowniczych i możliwości ich ekologicznej uprawy, natomiast dr hab. Jerzy Lisek, prof. IO – sposoby zwalczania chwastów w sadach i na plantacjach ekologicznych. Oprócz pracowników naukowych Instytutu prelekcję z perspektywy producenta poprowadziła także pani Teresa Lubecka, która przedstawiła ekologiczną uprawę bzu czarnego we własnym gospodarstwie oraz możliwości zagospodarowania owoców i innych organów tej cennej dla zdrowia człowieka rośliny. Wszyscy uczestnicy, wśród których byli sadownicy, producenci ekologiczni, przedstawiciele prasy branżowej oraz pracownicy Instytutu mogli skorzystać z konsultacji udzielanych przez prelegentów.