Warsztaty z zakresu technologii ekologicznej produkcji ogrodniczej

W dniu 5 września 2017 r. w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa, w Nowym Dworze-Parceli odbyły się Warsztaty z zakresu technologii ekologicznej produkcji ogrodniczej. W pierwszej, teoretycznej, części warsztatów wygłoszono 9 wykładów. Dotyczyły one między innymi przydatności poszczególnych gatunków oraz odmian drzew owocowych i roślin jagodowych do upraw ekologicznych oraz ochrony tych upraw przed chorobami i szkodnikami.  Omawiano także sposób prowadzenia ekologicznej winnicy, wykorzystanie różnych metod nie chemicznych do zwalczania pędraków chrabąszcza majowego, rolę roślin przywabiających faunę pożyteczną w sadzie, a także technologię uprawy roślin  ogrodniczych z wykorzystaniem innowacyjnych nano-preparatów oraz ziemi okrzemkowej. Na zakończenie części wykładowej przedstawiono  wyniki doświadczeń z produkcją materiału szkółkarskiego jabłoni, gruszy i czereśni w cyklu jednorocznym, metodami ekologicznymi.

Autorami wykładów byli pracownicy Instytutu Ogrodnictwa: dr hab. Elżbieta Rozpara, dr Dorota Kruczyńska, mgr Agnieszka Głowacka, mgr Tomasz Golis, dr Agata Broniarek-Niemiec, mgr Sylwester Masny, mgr inż. Witold Danelski, dr hab. Barbara H. Łabanowska, dr hab. Eligio Malusa, dr Małgorzata Sekrecka, dr Małgorzata Tartanus, dr hab. Jerzy Lisek, dr Paweł Bielicki, mgr Marcin Pąśko, dr Maria Buczek z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej Sp. z o.o. oraz przedstawiciele firm produkujących preparaty organiczne: mgr inż. Adam Jeznach, mgr inż. Jan Kazimierski i dr Jan Golba.

W części praktycznej warsztatów przeprowadzono pokaz zwalczania chwastów w uprawach ekologicznych przy użyciu gorącej wody, a także degustację owoców kilku odmian jabłoni, śliwy, borówki amerykańskiej, borówki brusznicy, derenia jadalnego, żurawiny wielkoowocowej, róży owocowej oraz winogron. Na zakończenie warsztatów goście, w towarzystwie pracowników Instytutu zwiedzali poletka doświadczalne, zlokalizowane na powierzchni 4,0 ha Ekologicznego Sadu Doświadczalnego.

Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wzięły w nich udział 123 osoby, w tym liczne grono producentów ekologicznych owoców, przedstawiciele Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, uczelni wyższych, prasy specjalistycznej oraz firmy z branży ogrodniczej.

Spotkanie przygotowano w ramach zadań 3.4 i 5.1 Programu Wieloletniego „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”.