Szkolenie "Uprawa, odmiany i zbiór jagody kamczackiej"
W dniu 7 września 2016 r. w Instytucie Ogrodnictwa odbyło się szkolenie pt. „Uprawa, odmiany i zbiór jagody kamczackiej”. Szkolenie otworzyła prof. dr hab. Małgorzata Korbin – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa, która serdecznie powitała zgromadzonych gości. W szkoleniu wygłoszono sześć referatów. Wśród wykładowców byli pracownicy Instytutu Ogrodnictwa (IO): dr Mirosław Sitarek, dr hab. Elżbieta Rozpara (profesor IO) i mgr Tomasz Golis, a także przedstawiciele innych jednostek: dr Maria Buczek z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej, Sp. z o.o., pani Magdalena Placek z firmy JAGODA JPS oraz prof. dr hab. Aneta Wojdyło z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Wykład wprowadzający dotyczył potrzeby utrzymania kolekcji roślin sadowniczych jako gwarancji zachowania bioróżnorodności w tej grupie roślin. Pozostałe wykłady dotyczyły jagody kamczackiej jako gatunku przydatnego zarówno do uprawy integrowanej jak i ekologicznej. Poszczególne prezentacje omawiały: sposób zakładania plantacji, dobór odmian do produkcji, możliwość mechanizacji zbioru i uprawy oraz prozdrowotne właściwości owoców tego gatunku. W czasie szkolenia przeprowadzono również prezentację oraz degustację owoców 10 odmian winorośli, pochodzących z winnicy ‘Victoria’, prowadzonej w ramach zadania 1.4 Programu Wieloletniego Instytutu Ogrodnictwa oraz owoców kilku odmian derenia jadalnego, pochodzących z kolekcji Instytutu Ogrodnictwa prowadzonej w ramach zadania 1.3 Programu Wieloletniego IHAR-PIB/IO pt. „Tworzenie naukowych podstaw postępu biologicznego i ochrona roślinnych zasobów genowych źródłem innowacji i wsparcia zrównoważonego rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju”.
W szkoleniu wzięło udział 120 osób, w tym producenci indywidualni, pracownicy Ośrodków Doradztwa Rolniczego oraz przedstawiciele prasy specjalistycznej i innych firm.
Szkolenie przygotowano w ramach zadań 1.3 i 1.7 realizowanego Programu Wieloletniego IHAR-PIB/IO oraz zadań 1.4., 3.4 i 5.1 Programu Wieloletniego IO pt. „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”.