Szkolenie "Kontrola upraw ekologicznych pod względem pozostałości środków ochrony roślin: pobieranie prób, metody analiz oraz interpretacja wyników badań"
W dniu 14 czerwca 2016 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyło się szkolenie pt. „Kontrola upraw ekologicznych pod względem pozostałości środków ochrony roślin: pobieranie prób, metody analiz oraz interpretacja wyników badań”. W ramach szkolenia dr Artur Miszczak - kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności IO przeprowadził wykłady dotyczące tematu przewodniego szkolenia, w tym zagadnień związanych ze sposobem prawidłowego pobierania prób, ich dokumentowaniem, transportem oraz sposobem badania próbek i interpretacją wyników.
Szkolenie przygotowano w ramach realizacji zadań 2.5 i 5.1 Programu Wieloletniego „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”.
W szkoleniu wzięło udział 49 osób, w tym m.in. przedstawiciele Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz jednostek certyfikujących