Szkolenie z zakresu ekologicznej uprawy roślin jagodowych
W dniu 18 listopada 2015 roku w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyło się szkolenie z zakresu ekologicznej uprawy roślin jagodowych realizowane w ramach zadań 3.4 i 5.1 Programu Wieloletniego „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”. Był to drugi etap szerszego szkolenia dotyczącego ekologicznej uprawy roślin jagodowych oraz monitorowania i zwalczania Drosophila suzuki, które ze względów praktycznych podzielono na dwie części. Pierwsza część szkolenia odbyła się w dniach 5-6 października.
Na szkoleniu pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa przeprowadzili sześć wykładów, których tematyka dotyczyła m.in. zakresu badań z tematyki ekologii prowadzonych w Instytucie, doboru gatunków, odmian i materiału szkółkarskiego to tego rodzaju produkcji oraz ochrony roślin jagodowych, również metodami biologicznymi, przed chorobami i szkodnikami. Wykładom towarzyszyła ożywiona dyskusja, w której udział brali licznie przybyli uczestnicy – w tym przedstawiciele Ośrodków Doradztwa Rolniczego, jednostek certyfikujących, prasy specjalistycznej, firm, Instytutu Ogrodnictwa oraz producenci indywidualni zainteresowani tematyką ekologicznej uprawy roślin jagodowych. Łącznie, w szkoleniu udział wzięło ok 120 osób. Dodatkowo dwóch pierwszych wykładów wysłuchało 30 uczniów i nauczycieli z Gimnazjum nr 1 w Pabianicach, którzy tego dnia odwiedzali Instytut Ogrodnictwa w ramach projektu edukacyjnego Erasmus dotyczącego zdrowej żywności.