Warsztaty scenariuszowe
![]() |
Warsztaty scenariuszowe Żywność i Żywienie w XXI w. – Wizja rozwoju Polskiego Sektora Spożywczego Skierniewice, 9 – 11 lutego 2011 r. |
W dniach 9 – 11 lutego 2011 roku w Instytucie Ogrodnictwa odbyły się warsztaty scenariuszowe w ramach projektu „Żywność i Żywienie w XXI w. – Wizja Rozwoju Polskiego Sektora Spożywczego”. Projekt jest realizowany przez Instytut Ogrodnictwa (dawniej Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka) przy współpracy z Wydziałem Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, Instytutem Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym EEDRI przy SWSPiZ oraz Spółdzielnią Mleczarską „MLEKPOL”.
Warsztatach uczestniczyło 60 ekspertów.
Warsztaty ekspertów otworzył kierownik Instytutu Ogrodnictwa prof. dr hab. Franciszek Adamicki oraz koordynator projektu prof. dr hab. Lech Michalczuk.
Warsztaty podzielono na sześć bloków tematycznych. Pierwszego dnia dotyczyły: „Innowacyjnych technologii” i „Innowacyjnych surowców i innowacyjnych produktów”, a drugiego „Żywienia i zdrowia człowieka” oraz „Innowacyjnych opakowań”. Trzeci dzień warsztatów poświęcono na „Zarządzanie procesem produkcji, dystrybucję i marketing” oraz „Bezpieczeństwo żywności”. Każdy z bloków prowadzono zgodnie z wcześniej przyjętym scenariuszem, nad realizacją którego czuwali moderatorzy: dr inż. Jerzy Koszałka, dr inż. Tomasz Klajbor, dr inż. Jacek Jettmar oraz dr Michał Klepka. W warsztatach wzięło udział kilkudziesięciu ekspertów m.in. z Instytutu Ogrodnictwa oraz uczelni wyższych, jednostek badawczo – rozwojowych, różnej wielkości przedsiębiorstw oraz innych instytucji (administracyjnych, instytucji wsparcia).
Celem ogólnym projektu „Żywność i Żywienie w XXI w. – Wizja Rozwoju Polskiego Sektora Spożywczego” jest wykonanie kompleksowego foresight'u technologicznego dla przemysłu spożywczego w Polsce oraz opracowanie strategicznej wizji jego rozwoju i wytypowanie priorytetowych kierunków dla prac badawczo-rozwojowych na kilkanaście najbliższych lat.