Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa na polach doświadczalnych upraw warzywnych

 W dniu 23 lipca 2015 roku na Polach Doświadczalnych upraw warzywnych w Skierniewicach odbył się Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa, zorganizowany pod honorowym patronatem Pana Marka Sawickiego – Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerami tegorocznego spotkania były Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, a patronami medialnymi czasopisma „Warzywa”, „Hasło Ogrodnicze” oraz portal ogrod.info.pl wydawnictwa Plantpress. 

 

Oficjalnego otwarcia dokonała prof. dr hab. Małgorzata Korbin – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa, która serdecznie powitała zgromadzonych gości, wśród których byli m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Wojciech Hałdaś – naczelnik Wydziału Hodowli Roślin i Nasiennictwa oraz Krystyna Nyga z Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin, Marszałek Województwa Łódzkiego – Witold Stępień oraz Wojewoda Łódzki – Jolanta Chełmińska.

 

Podczas „Letnich wykładów”, dotyczących aktualnych prac prowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa z zakresu roślin warzywnych prof. dr hab. Józef Robak omówił aktualne problemy ochrony upraw warzywnych przed chorobami, dr Piotr Szafranek – przed szkodnikami, prof. dr hab. Franciszek Adamicki – przedstawił prognozy trwałości przechowalniczej warzyw w sezonie 2015/2016, mgr Renata Nowak – główne kierunki hodowli marchwi, a dr Maria Grzegorzewska – korzyści i zagrożenia technologii minimalnego przetwarzania warzyw. Wszystkie prezentowane wykłady zostały umieszczone w specjalnie na tę okoliczność wydanej gazetce.

 

Po części wykładowej uczestnicy Dnia Otwartych Drzwi mieli okazję zwiedzić doświadczenia szklarniowe i tunelowe z pomidorami w uprawie bezglebowej, doświadczenia na mikropoletkach – ze środkami ulepszania gleby m.in. do redukcji zanieczyszczeń (projekt BIOREWIT), doświadczenia z uprawą papryki w tunelach oraz doświadczenia nawozowe. Zainteresowane osoby mogły również zapoznać się z doświadczeniami prowadzonymi w Samodzielnej Pracowni Grzybów Uprawnych oraz na Polu nr 2, na którym prezentowane były doświadczenia z herbologii, genetyki i hodowli roślin warzywnych oraz entomologii. Odbyły się też pokazy z zakresu różnych technik opryskiwania upraw warzywnych. Miłym akcentem tegorocznego spotkania była degustacja dań z pieczarek ufundowanych przez Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych, a przygotowanych przez Krzysztofa Górskiego z Teatru Kulinarnego.

 

Jednym z ostatnich punktów programu było zwiedzanie Obiektów Doświadczalnych Pracowni Fitopatologii Roślin Warzywnych, na którym zaprezentowano doświadczenia z zakresu ochrony przed chorobami, m.in. kiłą kapusty, która jest wciąż najgroźniejszą chorobą warzyw kapustnych.

 

Na Dniu Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa obecni byli producenci i przetwórcy warzyw, przedstawicieli instytutów badawczych i uczelni wyższych, zrzeszone grupy producenckie oraz przedstawiciele Ośrodków Doradztwa Rolniczego z różnych rejonów Polski.

 

W spotkaniu uczestniczyły również firmy oferujące środki ochrony roślin, nawozy oraz technologie wykorzystywane w warzywnictwie, a także wydawnictwa branżowe, w tym Oficyna Wydawnicza Oikos oraz Polskie Wydawnictwo Rolnicze.


PROGRAM                   Wykaz doświadczeń