VI Warsztaty w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym

21 maja na terenie Ekologicznego Sadu Doświadczalnego Instytutu Ogrodnictwa w Nowym Dworze Parceli odbyły się VI Warsztaty Ekologiczne. Tegorocznespotkanie było podsumowaniem dziesięciu lat wielowątkowych badań, prowadzonych na terenie Ekologicznego Sadu Doświadczalnego. Sad ten od momentu założenia w roku 2004, jest nadzorowany przez jednostkę certyfikującą w rolnictwie ekologicznym „Ekogwarancja PTRE” i ma status gospodarstwa ekologicznego. Prowadzone na jego terenie badania obejmują ocenę przydatności do uprawy ekologicznej różnych odmian drzew owocowych oraz agrotechniczne aspekty ekologicznej produkcji owoców. Ważne miejsce w tym obiekcie zajmują doświadczenia dotyczące metod zapobiegania i zwalczania chorób, szkodników i chwastów. Ochrona roślin oparta jest o preparaty biologiczne, dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce. Na terenie sadu prowadzone są również badania z zakresu produkcji materiału szkółkarskiego drzew i krzewów owocowych metodami ekologicznymi.


Wśród przybyłych na spotkanie gości byli przedstawiciele Centrum Doradztwa Rolniczego  Oddział w Radomiu, pracownicy terenowych ośrodków doradztwa rolniczego, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przedstawiciele ARiMR i jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym, pracownicy naukowi SGGW w Warszawie i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, uczniowie Technikum Ogrodniczego w Widzewie koło Łodzi oraz Dyrekcja i pracownicy naukowi IO, a także liczna grupa producentów owoców metodami ekologicznymi z różnych stron kraju.


Uczestników VI Warsztatów serdecznie powitał prof. dr hab. Franciszek Adamicki - Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa. Dr hab. Elżbieta Rozpara prof. IO – Kierownik Zakładu Odmiano-znawstwa i Szkółkarstwa Roślin Sadowniczych zapoznała zgromadzonych ze stanem rolnictwa ekologicznego w UE i w Polsce oraz z badaniami prowadzonymi w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym. Dr Hanna Bryk wygłosiła doniesienie dotyczące ekologicznych metod zapobiegania występowania chorób drzew owocowych oraz zastąpienia miedzi w ekologicznej ochronie drzew owocowych przed chorobami. Kolejne wystąpienie
mgr inż. Witolda Danelskiego dotyczyło oceny różnych metod obniżania populacji szkodników w sadach ekologicznych. Odmiany jabłoni i gruszy przydatne do upraw ekologicznych zaprezentowała dr Dorota Kruczyńska, a odmiany drzew pestkowych mgr inż. Agnieszka Głowacka. Mgr Bohdan Koziński i mgr Tomasz Golis omówili wyniki doświadczeń z zakresu ekologicznej produkcji owoców jagodowych. Następnie dr Halina Morgaś oraz dr Zbigniew Buler zaprezentowali badania dotyczące wpływu cięcia na wzrost, owocowanie i zdrowotność drzew jabłoni w sadzie ekologicznym. Dr Jacek Rabcewicz omówił doświadczenia z zakresu mechanicznego zwalczania chwastów w sadach ekologicznych, a mgr Paweł Bielicki przybliżył tematykę jakości materiału szkółkarskiego produkowanego metodami ekologicznymi.


W trakcie przerwy uczestnicy spotkania zapoznali się z ofertą firm prezentujących sprzęt mechaniczny do uprawy gleby oraz nawozy i środki ochrony roślin, które mogą być wykorzystywane w rolnictwie ekologicznym w Polsce.


Na zakończenie goście mogli obejrzeć ekologiczną szkółkę drzew owocowych oraz poletka doświadczalne z oceną przydatności do uprawy ekologicznej różnych odmian drzew owocowych i roślin jagodowych.


Warsztaty zostały zrealizowane w ramach Zadań 4.1 i 4.2 Programu Wieloletniego Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach na lata 2010-2014 oraz w ramach badań na rzecz rolnictwa ekologicznego w zakresie sadownictwa finansowanych przez MRiRW.


Opracowanie: Agnieszka Głowacka i Witold Danelski